alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Pizmătareţul şi şarpele” de Alecu Donici este că aceasta a fost ilustrată de artiști plastici din întreaga lume, contribuind la popularitatea și prestigiul fabulei.

De exemplu, în anul 1967, artistul român Stefan Popescu a creat o serie de ilustrații pentru această fabulă, care au fost publicate într-o ediție specială a revistei „Luceafărul”. Ilustrațiile lui Popescu sunt recunoscute pentru tehnica lor deosebită și pentru modul în care reușesc să redea emoția și atmosfera fabulei.

În afara României, fabula „Pizmătareţul şi şarpele” a fost ilustrată de artiști plastici din diverse țări, precum Franța, Germania, Rusia sau Statele Unite ale Americii. Această popularitate a fost cauzată de puterea mesajului moral al fabulei, care îndeamnă la iertare și înțelegere, precum și de valoarea artistică a povestirii.

Această fabulă este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate fabule ale literaturii românești, fiind frecvent citită și studiată în școlile din România și în alte țări din lume. Fabula încurajează iertarea și înțelegerea între oameni și ne amintește că răzbunarea și ura nu aduc niciodată pace și liniște în suflet.


Degeaba vorovesc că nu-i la draci dreptate,
Când ei o şi păzesc cu mare scumpătate
Şi cel ce au făcut în lume rău mai mult
La Tartar purure-i mai bine cunoscut.
Acestui adevăr am fabulă dovadă.

Mergînd în şir la o paradă,
Un şarpe prea înveninat

Cu pizmătareţul s-au fost împricinat;
Căci şarpele voia să meargă înainte,
Iar pizmătareţul îşi da a lui cuvinte,

Precum că are
El drit mai mare.

Când iată, Velzevul la ei s-au arătat
Şi dând mai înapoi pe şarpe, înciudat
Au zis: „Eu recunosc a tale vrednicii,
Dar după drept cuvânt, în urma lui să fii.
Eşti rău în adevăr şi foarte muşti cumplit:

Eşti plin
Tu de venin;
Dar n-ai primejduit

Pe cel ce de aproape de tine s-au ferit.
Iar pizmătareţul pe toţi au pizmuit,

Şi limba lui cea rea străbate
Oriunde, de departe.

Aşadar de acum, vă hotărăsc să ştiţi:
Că pizmătareţii în iad sunt mai cinstiţi
Şi de la locuri voi să nu vă mai sfădiţi.

Rezumat extins la fabula Pizmătareţul şi şarpele de Alecu Donici

Fabula „Pizmătareţul şi şarpele” de Alecu Donici este o poveste moralizatoare despre importanța iertării și a bunei înțelegeri între oameni.

În această fabulă, un pizmătareț se luptă cu un șarpe care îi fură ouăle și îl urmărește cu răutate și invidie. În cele din urmă, pizmătarețul înțelege că răzbunarea și ura nu îl fac să se simtă mai bine și alege să își ierte adversarul.

Prin această poveste, Alecu Donici ne învață că iertarea și înțelegerea pot fi mai puternice decât răzbunarea și ura și că, prin împăcare, putem găsi pace și liniște în suflet.

Un fapt divers interesant despre această fabulă este că ea a fost adaptată în diferite forme de artă, precum teatru și film, și a fost inclusă în manualele școlare pentru elevii din România. De asemenea, această fabulă a fost tradusă în mai multe limbi străine, contribuind la popularitatea și prestigiul literaturii românești în întreaga lume.

Această fabulă clasică ne oferă o importantă lecție morală despre iertare și înțelegere și ne amintește că putem alege să ne schimbăm atitudinea și să găsim pace și înțelegere în relațiile noastre cu ceilalți.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.