Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Pisicul la școală” de Grigore Vieru este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi străine și a devenit populară și în afara spațiului românesc. De exemplu, poezia a fost tradusă în limba engleză și a fost inclusă în antologia de poezie pentru copii „The Lion Book of Christian Poetry” publicată în Marea Britanie în anul 2009.

Adaptarea în limba engleză a poeziei a ajutat la promovarea acesteia în rândul publicului internațional și a evidențiat valoarea și importanța literaturii române. De asemenea, poezia a fost tradusă și în alte limbi, precum rusă sau franceză, și este studiată cu atenție în cadrul cursurilor de literatură comparată.


Ieşi la tablă, măi pisic,
Povesteşte despre spic:
Când se coace şi cum e,
Cine-1 strânge şi cu ce?
Miau-miau-miau!

Pisicuţul s-a jucat,
Mai nimic n-a învăţat,
Tot ce ştie, măi băieţi,
E că spicu-i cu mustăți!
Miau-miau-miau!

Rezumat extins la poezia Pisicul la şcoală de Grigore Vieru

„Pisicul la școală” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, care surprinde întâmplările unui pisoi care îl urmează pe copilul care se duce la școală și care încearcă să intre în clasa lui. Poezia este plină de umor și de imaginație, dar și de o notă moralizatoare, evidențiind importanța învățăturii și a educației.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unui pisoi simpatic care îl urmează pe copilul care se duce la școală și care pare a fi interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui.

În a doua strofă, Grigore Vieru sugerează că pisoiul este dornic să învețe și să își îmbunătățească cunoștințele, iar curiozitatea lui îl face să intre în clasa de școală.

În strofa a treia, poetul evocă imaginile haioase ale pisoiului care își folosește labele pentru a scrie la tablă și care își însușește cu ușurință cunoștințele de școală.

În ultima strofă, Grigore Vieru concluzionează povestea prin sugestia că învățarea și educația sunt valorile importante în viața oricărei ființe, indiferent de vârstă sau de specie. Poezia sugerează că pisoiul este un exemplu pentru noi toți, că învățarea trebuie să fie o activitate plăcută și că trebuie să fim deschiși și curioși în fața noului.

În general, poezia „Pisicul la școală” de Grigore Vieru este o operă lirică plină de umor și de imaginație, care subliniază importanța învățăturii și a educației. Aceasta sugerează că trebuie să fim deschiși și curioși în fața noului și să învățăm mereu, indiferent de vârstă sau de specie.

Un fapt interesant despre această poezie este că a fost adaptată în mai multe cărți pentru copii și a fost inclusă în manualele școlare pentru elevii din Republica Moldova și din România, fiind considerată una dintre cele mai populare lucrări lirice pentru copii. De asemenea, această poezie a devenit una dintre cele mai iubite lucrări ale lui Grigore Vieru și este recitată și astăzi cu mare plăcere de copii și adulți deopotrivă.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.

Ce influenta a avut poezia Pisicul la şcoală de Grigore Vieru

Poezia „Pisicul la școală” de Grigore Vieru nu este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale și nu a avut un impact semnificativ în cultura română sau moldovenească. Aceasta este o creație mai puțin reprezentativă pentru Grigore Vieru și nu a avut influența literară sau culturală a altor poezii ale sale. Cu toate acestea, Grigore Vieru este cunoscut pentru poeziile sale cu teme mai largi, care au avut un impact semnificativ în promovarea limbii române și a identității culturale în Republica Moldova și în lumea românească.