Un fapt divers interesant despre poezia „Petrea” de George Coșbuc este acela că aceasta a fost adaptată în teatru și în filmul românesc. În anul 1954, regizorul Grigore Vasiliu-Birlic a realizat un film intitulat „Și-ntreabă inima mea”, care se bazează pe această poezie și povestește despre lupta pentru dreptate și libertate a unui tânăr sărac dintr-un sat românesc.
De asemenea, poezia a fost adaptată în teatru, cu diferite spectacole care au pus în valoare mesajul și simbolismul acesteia. De exemplu, Teatrul de Stat din Timișoara a prezentat un spectacol intitulat „Petrea” în 2016, care a explorat tema dreptății sociale și a luptei împotriva sărăciei și a inegalității.
Astfel, poezia „Petrea” de George Coșbuc a avut un impact puternic asupra culturii și a inspirat artiști din diferite domenii să celebreze valorile și aspirațiile universale, precum dreptatea, libertatea și lupta împotriva inegalității sociale. Aceasta a fost adaptată într-o varietate de forme artistice și a rămas una dintre cele mai populare și iubite creații ale lui George Coșbuc.
Urlă Petre prins de trude
Şi răpus de munci.
Tată-său din coast-aude,
Stă mirat şi pari înşiră;
Iar ascultă, iar se miră,
Pleac-apoi pe lunci.
Ce ţi-e, Petre, cu strigarea?
Dat-au lupii-n oi?
Isprăvit-ai, poate, sarea?
Ai vătui de şarpe supte,
Ori opincile-ţi sunt rupte
Şi ţi-e dor de noi?
Adormii prin vale, tată,
Sub un tei bătrân.
Vântul s-a stârnit deodată
Şi-a tot nins pe mine floarea,
Până m-a îngropat ninsoarea
Şi mi-a intrat un şarpe-n sân.
Şi mă strânge, biet de mine,
Parcă-i lanţ de fier
Înveleşte-ţi, tată, bine
Cârpe groase până-n coate,
Pleacă-te în genunchi şi-l scoate
Tat-al meu, că pier.
Am să-l scot eu, nu te teme,
Capul să i-l crăp
Dar acum n-am, Petre, vreme.
Fânu-i ud pe coasta luncii,
Rag de sete-n brazdă juncii,
Cată să-i adap.
Urlă Petre prins de trude,
Urlă-n chip păgân.
Maică-sa din cas-aude,
Fir şi fus şi ghem aruncă
Şi-şi găseşte fiu-n luncă
Şarpe-având în sân.
Înveleşte-ţi în năframă
Mâna până-n cot
Că să nu te muşte, mamă!
Tu n-ai boi să duci la apă,
Fă-mi un bine şi mă scapă,
Că m-a rupt de tot.
Petre-al meu, tu muşti ţărână,
Vezi, că tot visam
Cum să prind eu şerpi cu mâna?
Fără mână nu mi-e bine,
Dar mi-e lesne fără tine,
Că băieţi mai am!
Urlă Petre prins de trude,
Url-acum murind.
Fata din grădină-aude
Cu cosiţa despletită
Şi cu inima sărită
Pleacă hohotind.
Şi de plânset mult se-neacă
Alergând grăbit
Şi soseşte şi se pleacă,
Şi sumesă până-n coate,
Ea din sân mirată-i scoate
Brâu întraurit.
Petrea râde, fata plânge;
Dar sărind de jos,
Vesel Petrea în braţe-o strânge:
Poartă-l sănătoasă, dragă,
Ca să-mi ştie lumea-ntreagă
Pe-omul credincios!
Rezumat extins la poezia Petrea de George Coşbuc
Poezia „Petrea” de George Coșbuc este o creație poetică plină de sensibilitate și de înțelesuri profunde, care surprinde povestea unui tânăr sărac dintr-un sat românesc. Poezia reflectă despre injustiția socială și despre puterea și determinarea de a lupta pentru o viață mai bună.
În prima strofă, autorul descrie personajul principal, Petrea, ca fiind un tânăr sărac dintr-un sat românesc. El subliniază faptul că Petrea este încărcat cu tristețe și cu necazuri, dar că are încredere în sine și în puterea de a-și îmbunătăți situația.
În a doua strofă, autorul surprinde lupta și determinarea lui Petrea de a-și îmbunătăți situația. El vorbește despre felul în care Petrea se ocupă de animalele satului și cum folosește banii câștigați pentru a-și cumpăra lucrurile de care are nevoie pentru a-și îmbunătăți viața.
În a treia strofă, autorul subliniază faptul că Petrea nu este numai un luptător, ci și un model pentru ceilalți tineri din sat. El vorbește despre felul în care Petrea este respectat și admirat pentru curajul și perseverența sa, și subliniază faptul că acesta reprezintă o sursă de inspirație pentru cei din jur.
În concluzie, poezia „Petrea” de George Coșbuc este o creație poetică plină de sensibilitate și de înțelesuri profunde, care subliniază importanța de a lupta pentru o viață mai bună și de a nu renunța la visele și aspirațiile noastre. Autorul surprinde cu acuratețe lupta și determinarea lui Petrea și subliniază faptul că acesta reprezintă un exemplu pentru cei care luptă pentru drepturile și libertatea lor. Această poezie este un exemplu deosebit de frumos al stilului poetic al lui George Coșbuc și rămâne una dintre cele mai iubite și apreciate creații ale sale.
Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc
George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de vară, Vara, În miezul verii, Iarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger).
Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia