Poezia „Pentru tine, Primăvară …” de Otilia Cazimir a fost dedicată mamei autoarei și a fost publicată pentru prima dată în volumul „Versuri pentru copii” din anul 1934. Poetesa exprimă prin intermediul acestei poezii iubirea față de primăvară, simțind că aceasta este o entitate vie și că îi poate vorbi. De asemenea, prin intermediul versurilor sale, Cazimir încurajează și copiii să îndrăgească primăvara și să se bucure de frumusețea acesteia.
Şiruri negre de cocoare,
Ploi călduţe şi uşoare,
Fir de ghiocel plăpând,
Cântec îngânat de gând,
Sărbătoare…
Zumzet viu prin zarzări. Oare
Cântă florile la soare?
Că pe crengi de floare pline,
Nu ştii: flori sunt, ori albine?
Pentru cine?
Pentru tine, primăvară,
Care-aduci belşug în ţară,
Care vii,
Peste câmpii,
Cu bănuţi de păpădii
Şi cu cântec de copii!
Rezumat extins la poezia Pentru tine, Primăvară … de Otilia Cazimir
„Pentru tine, Primăvară…” este o poezie de dragoste a Otiliei Cazimir, publicată în volumul „Gingaşe ca un fulg de nea” în 1964. Poezia este un omagiu adus Primăverii, personificată ca fiind o ființă iubită de către poeta care îi adresează versurile.
În poezie, Otilia Cazimir descrie bucuria pe care o simte Primăvara atunci când apare după iarna grea și cum își răsfață iubitul natura cu florile sale, iar el o răsplătește cu iubire și admirație.
Folosind imagini și metafore specifice primăverii, precum florile, păsările și soarele, poeta transmite sentimente de speranță, frumusețe și bucurie. Poezia este, în același timp, un îndemn la iubire și recunoștință față de natură și viață.
În final, poeta își exprimă dorința ca această primăvară să fie una specială, aducând împreună toate cele mai frumoase elemente ale naturii și sentimentelor umane, pentru a-i face pe toți să simtă că viața este frumoasă și merită trăită.
Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir
Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.
Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia