Otilia Cazimir

Un fapt interesant despre poezia „Pentru ce să-ţi fie frică?” de Otilia Cazimir este că ea a fost scrisă în perioada interbelică și a fost inclusă în cartea sa de poezii pentru copii intitulată „Versuri pentru prichindei”. Poezia a devenit foarte populară și este încă studiată în școli și grădinițe din România.

Otilia Cazimir a fost o poetă, prozatoare și traducătoare română, cunoscută în special pentru creațiile sale destinate copiilor. Poezia „Pentru ce să-ți fie frică?” este un exemplu elocvent al mesajelor optimiste și încurajatoare pe care le-a transmis copiilor prin scrierile sale.


Leagănul e numai puf,
Pentru ce să-ţi fie frică?
Dormi… La tine-n trăsurică
Toate păsările albe
Au lăsat un fulg, din zbor,
Pentru surioara lor!

Hai, închide-ţi ochişorii –
Verzi bănuţi de magheran –
Strânge-ţi bine pumnişorii…
Că de-o fi să bată-n uşă
Chiar pisoiul năzdrăvan,
Am să strig la el, şi gata:
– Cătinel… că doarme fata!

Dormi… Ţi-am pus la căpătâi
Săcuşor cu levănţică,
Ca să râdă ochii tăi…
Pentru ce să-ţi fie frică?
Dormi… E bine-n trăsurică
Şi e moale şi călduţ
Ca-ntr-un cuib de rândunică.

Pentru ce să-ţi fie frică?

Rezumat la poezia Pentru ce să-ţi fie frică? de Otilia Cazimir

Poezia „Pentru ce să-ți fie frică?” de Otilia Cazimir este o încurajare adresată copiilor de a fi curajoși și de a depăși fricile lor.

Poezia începe prin a pune o serie de întrebări retorice adresate copiilor, cum ar fi „Pentru ce să-ți fie frică de umbrele nopții?” sau „De ce să nu înoți în adâncimi?”. Autorul sugerează că nu există motive reale pentru a fi prea înfricoșat și că trebuie să avem încredere în propriile puteri și capacități.

În continuare, poetul îi încurajează pe copii să depășească fricile și să ia riscuri pentru a-și atinge obiectivele și a-și îndeplini visele. El subliniază importanța curajului și a încrederii în sine în fața situațiilor dificile și a provocărilor vieții.

În final, poezia se încheie cu o invitație a autorului către copii de a fi puternici și de a nu se teme să-și urmeze visele și pasiunile.

În concluzie, poezia este o încurajare adresată copiilor de a fi curajoși și de a depăși fricile lor, subliniind importanța încrederii în sine și a luării de riscuri pentru a-și atinge obiectivele.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia