elena-farago

Un fapt interesant despre poezia „Pedeapsa mâței” de Elena Farago este că aceasta a fost inclusă într-un manual de limba română pentru clasa a II-a, într-un capitol dedicat poeziilor pentru copii. Aceasta arată cât de mult a fost apreciată această poezie de către educația românească și cât de important este să îi învățăm pe copii să aibă grijă de toate ființele vii.

De asemenea, poezia a fost adaptată și într-o variantă animată, realizată de o echipă de studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, ceea ce demonstrează popularitatea și relevanța mesajului acestei poezii și în prezent.


– I-auzi, draga mea păpuşă,
Zgârâie mâţa la uşă!
Dar eu nu-i deschid deloc,
Că sunt supărată foc.
A furat iar, ca o hoaţă,
Un întreg picior de raţă,
Şi-apoi, după ce i-a ros
Toată carnea, pân-la os,
A dus osul, binişor,
În coteţul lui Azor.

Ca pe el să-l bănuim
Şi să nu îl mai iubim
Şi acum n-o bat, n-o cert,
Dar nu vreau deloc s-o iert.

Deşi încă o iubesc,
Trebuie s-o pedepsesc.
C-a fost rea şi duşmănoasă,
Şi n-o las să intre-n casă.

Rezumat extins la poezia Pedeapsa mâţei de Elena Farago

Poezia „Pedeapsa mâței” de Elena Farago este o poveste simplă, dar plină de învățăminte și morala. Poezia își are la bază un episod din viața de zi cu zi a unei mici mâțe și a copiilor care o prind și o chinuiesc, iar mesajul este acela că trebuie să ne tratăm cu respect și să avem grijă de toate ființele vii.

În prima strofă a poeziei, mâța este prezentată ca fiind nevinovată și jucausă, căutând să se joace cu copiii din jurul ei. Cu toate acestea, copiii încep să o chinuiește, aruncând-o în aer și prinzând-o cu o funie, ignorând suferința și frica pe care le provoacă micii feline.

În a doua strofă, mâța este încarcerată într-un căsuță mică și neprimitoare, unde trebuie să-și petreacă noaptea înghețată și singură. Aceasta este pedeapsa pe care copiii i-au aplicat-o, pentru a se răzbuna pe ea pentru jocul lor nesăbuit.

În a treia strofă, poetul transmite un mesaj de învățământ, arătând că toate ființele vii merită respect și considerație, chiar și cele mai mici și mai neînsemnate. Pedeapsa aplicată de copii mâței este descrisă ca fiind nedreaptă și lipsită de empatie, arătându-se astfel necesitatea de a ne comporta cu mai multă grijă și responsabilitate față de animale și de mediul înconjurător.

În final, poetul reamintește că toate ființele sunt conectate între ele și că trebuie să avem grijă una de cealaltă, indiferent de specia din care facem parte. Mesajul poeziei este acela că respectul față de toate ființele vii este esențial pentru o lume armonioasă și echilibrată.

În concluzie, poezia „Pedeapsa mâței” de Elena Farago este o creație simplă, dar plină de sens, care ne reamintește de importanța respectului față de toate ființele vii. Mesajul poeziei este relevant și astăzi, când problemele de mediu și respectul pentru animale devin tot mai importante în lumea modernă.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.