vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Pe un album” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost citită în cadrul unui eveniment cultural organizat în anul 2017 în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române din București. Evenimentul, intitulat „Lecturi alese”, a avut ca scop să readucă în atenția publicului operele unor mari scriitori români și să promoveze cultura literară.

Poezia „Pe un album” a fost citită de către actorul Florin Piersic, care a interpretat-o cu multă emoție și sensibilitate. Evenimentul a fost apreciat de public și a demonstrat importanța și actualitatea operei lui Vasile Alecsandri în cultura română.


În zadar vuieşte Cerna şi se bate
De-a ei stânci măreţe, vechi, nestrămutate,
Şi-n cascade albe saltă pe-a lor sân…
Apa-i trecătoare, pietrele rămân!
 
În zadar şi anii s-adun cu grăbire,
Trecând peste inimi ce-au gustat iubire!
Suvenirul dulce de-un minut slăvit
Printre-a vieţii valuri stă-n veci neclintit!

Rezumat extins la poezia Pe un album de Vasile Alecsandri

Poezia „Pe un album” de Vasile Alecsandri este o elegie adresată unui prieten drag, care a murit și care i-a lăsat în urmă un album de poezii. Poezia este compusă din opt strofe de câte patru versuri fiecare și este scrisă într-un stil solemn și emoționant.

În prima strofă, poetul descrie albumul de poezii pe care l-a primit de la prietenul său și își amintește de momentul când l-a deschis pentru prima dată. În strofele următoare, poetul exprimă tristețea și durerea pe care le simte după moartea prietenului său și evocă amintiri și momente din viața lor împreună.

În a doua jumătate a poeziei, poetul face o comparație între albumul de poezii și viața însăși, subliniind că ambele sunt trecătoare și fragile. El remarcă că poeziile din album nu pot să-l readucă la viață pe prietenul său, dar îl pot ajuta să păstreze vie amintirea acestuia și să-i cinstească memoria.

În poezia „Pe un album”, Vasile Alecsandri exprimă durerea și tristețea pe care le simte după pierderea unui prieten drag și subliniază importanța amintirii și cinstirii memoriei celor care ne-au fost dragi. Poezia este o meditație asupra trecerii timpului și a fragilității vieții umane, subliniind importanța trăirii în prezent și a păstrării amintirilor pentru viitor.

Un fapt interesant despre poezia „Pe un album” este că aceasta a fost inclusă într-un album muzical intitulat „O lacrimă pentru un vis”, lansat în anul 1999 de către casa de discuri Electrecord. Pe acest album, poezia a fost interpretată de către actorul Ion Dichiseanu, care i-a adăugat și o prezentare muzicală emoționantă. Albumul „O lacrimă pentru un vis” a devenit foarte popular în România la sfârșitul anilor ’90, fiind apreciat pentru mesajul său emoționant și pentru interpretarea sensibilă a artiștilor implicați.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.