vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Pe sub poale de pădure” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de frumusețea naturii din Munții Carpați, unde poetul și-a petrecut mult timp în timpul copilăriei sale.

De asemenea, poezia a fost recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative creații ale lui Vasile Alecsandri și a fost inclusă în multe manuale și antologii de literatură română. Poezia a fost considerată o mărturie a valorilor universale ale naturii și ale iubirii, fiind recunoscută pentru capacitatea sa de a transmite un mesaj puternic și de a trezi empatia și compasiunea cititorului față de lumea naturală și față de iubirea dintre oameni.

De asemenea, poezia a fost apreciată pentru frumusețea și sensibilitatea sa literară, fiind considerată una dintre cele mai reprezentative creații ale romantismului românesc. Vasile Alecsandri a fost un poet prolific și apreciat al literaturii române, cunoscut pentru abilitatea sa de a transmite emoție și de a crea imagini frumoase și puternice prin cuvinte. Poezia „Pe sub poale de pădure” este un exemplu al abilităților sale literare și al sensibilității sale față de natură și față de iubirea dintre oameni.


Pe sub poale de pădure
Merg copilele la mure,
Nevestele la alune
Şi râd ca nişte nebune.
Eu m-am dus să tai nuiele
Şi prin huci am dat de ele.
Venit-a ploaie cu vânt
De le-a ţipat la pământ.
Eu am fost băiat milos,
M-am lăsat cu ele jos
Şi le-am mâncat murele
Şi le-am muşcat gurile.

Rezumat extins la poezia Pe sub poale de pădure de Vasile Alecsandri

„Poezia Pe sub poale de pădure” de Vasile Alecsandri este o poezie lirică despre dragoste și natură. Poezia este compusă din opt strofe, fiecare strofă având câte patru versuri.

În prima strofă, poetul descrie cum își petrece iubita timpul sub poalele pădurii, cântând și jucându-se. În a doua strofă, poetul face o comparație între iubita sa și o pasăre care cântă și zboară liberă prin pădure.

În a treia strofă, poetul descrie natura și în special pădurea, subliniind frumusețea și armonia acesteia. În a patra strofă, poetul vorbește despre cum iubita sa se simte la fel de liberă și fericită ca pasărea din pădure.

În a cincea strofă, poetul descrie cum iubita sa îl atrage la ea și îi transmite iubire și bucurie. În a șasea strofă, poetul se întreabă dacă poate fi mai frumos decât să iubești și să fii iubit.

În a șaptea strofă, poetul subliniază că iubirea sa și a iubitei sale este ca o floare care crește și înflorește sub poalele pădurii. În ultima strofă, poetul concluzionează că natura este sursa de inspirație pentru dragoste și că iubirea este cea care conferă sens și frumusețe vieții.

Poezia „Pe sub poale de pădure” transmite un mesaj puternic despre frumusețea și armonia naturii și despre importanța iubirii în viața noastră. Vasile Alecsandri a fost unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române, cunoscut pentru poezia sa plină de sensibilitate și de pasiune. Poezia „Pe sub poale de pădure” este un exemplu al abilităților sale literare și al sensibilității sale față de natură și față de iubirea dintre oameni.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Pe sub poale de pădure de Vasile Alecsandri

Poezia „Pe sub poale de pădure” de Vasile Alecsandri a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română. Această poezie, scrisă în secolul al XIX-lea, a adus în prim-plan elemente ale naturii și frumuseții peisajului românesc. Iată câteva moduri în care această poezie a avut impact:

  1. Promovarea romantismului: Poezia lui Alecsandri este adesea asociată cu mișcarea romantică, iar „Pe sub poale de pădure” nu face excepție. Acest poem reflectă trăsăturile romantice precum conectarea cu natura, contemplarea și exprimarea emoțională.
  2. Descrierea pitorească a peisajului românesc: Poezia evidențiază frumusețea naturii din România, inclusiv pădurile, râurile și dealurile. Acest aspect a influențat modul în care peisajul românesc a fost prezentat în literatură și a contribuit la promovarea frumuseților naturale ale țării.
  3. Stil poetic și simbolism: Alecsandri a utilizat un limbaj poetic bogat și imagini poetice pentru a reda peisajul. Această abordare a influențat modul în care poeții și scriitorii au folosit simbolismul și metaforele pentru a transmite emoții și imagini în creațiile lor.
  4. Inspirarea în artă vizuală: Poezia a servit ca sursă de inspirație pentru artiștii plastici, care au încercat să transpună frumusețea peisajului românesc în picturi și desene. Această influență a fost parte a mișcării artistice romantice din România.
  5. Consolidarea identității naționale: Poezia „Pe sub poale de pădure” a contribuit la consolidarea identității culturale și naționale românești, evidențiind legătura profundă dintre popor și peisajul său.

În ansamblu, „Pe sub poale de pădure” de Vasile Alecsandri a avut o influență semnificativă în promovarea romantismului în literatura română, în prezentarea peisajului natural al României și în consolidarea identității culturale a țării.