Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Pe munte la Predeal” este că aceasta a fost inclusă într-un album muzical intitulat „Cântece de copii”, lansat în anul 1984 de către Casa de discuri Electrecord. Pe acest album, poezia a fost interpretată de către Ansamblul „Doina”, iar muzica a fost compusă de Ionel Tudor. Albumul „Cântece de copii” a devenit foarte popular în România în anii ’80, fiind apreciat de copii și de părinți pentru calitatea și frumusețea cântecelor incluse.


Lui Mihai Drăgănescu

Va fi! Pe Terra cea bătrână
Amirosind a flori de tei,
Va merge Dumnezeu de mână,
La Paşte, cu românii mei.
Şi flori, spre noi, de miere grele
Cu El odată vor rosti:
„Voi daca vreţi, plecaţi pe stele,
Iar noi mai rămânem aci”.


Lui Nicolae Dan Fruntelată

Dacă măicuţa ta,
Dacă limba strămoşilor tăi
Se află în Patrie,
Nu e ţară mai minunată
Ca Patria ta.


Lui Mircea Druc
Cum să vă spun?!
Cu mine diavolul
A vorbit omeneşte.
M-a cercat şi s-a dus mai departe
La treburile sale.
Oare nu glăsuiesc,
Nu glăsuiesc oare
Şi cele sfinte la fel:
„Diavolul ispiteşte,
Dar nu poate sili,
Cere consimţământul,
Dar nu poate constrânge.”

Rezumat extins la poezia Pe munte la Predeal de Grigore Vieru

Poezia „Pe munte la Predeal” de Grigore Vieru descrie o excursie montană a unui grup de copii și a unui învățător, care se bucură de frumusețile naturii și de libertatea pe care o simt în mijlocul munților. Poezia este scrisă într-un stil simplu și accesibil, iar atmosfera creată este una de bucurie și de aventură.

În prima strofă, poetul descrie peisajul muntos care îi înconjoară pe copii și pe învățător, precizând că urcă în fiecare zi până la vârfurile înzăpezite și se bucură de aerul curat și de frumusețile naturii. În strofele următoare, ne sunt prezentate personajele principale ale poeziei: copiii, care aleargă și se joacă în zăpadă, și învățătorul, care îi încurajează să se bucure de aventură și să exploreze lumea din jur.

În a doua jumătate a poeziei, poetul descrie momentele de bucurie și de libertate pe care copiii le trăiesc în mijlocul naturii. Ei construiesc zăpadă și se joacă cu ea, își fac prieteni noi și descoperă lumea din jurul lor. Învățătorul îi încurajează să se bucure de fiecare moment și să nu se teamă de necunoscut, ci să descopere frumusețea lumii înconjurătoare.

În poezia „Pe munte la Predeal”, Grigore Vieru subliniază importanța naturii și a libertății pentru dezvoltarea copiilor și pentru formarea lor ca persoane. Poetul arată că în mijlocul naturii, copiii pot să-și dezvolte imaginația și creativitatea, să-și facă prieteni noi și să învețe să se bucure de viață. Poezia este o pledoarie pentru învățarea prin experiență și pentru explorarea lumii din jur, subliniind importanța dezvoltării personalității prin contactul cu natura.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.