Un fapt interesant despre poezia „Pe lângă boi” de George Coșbuc este că aceasta a fost inclusă în programa școlară a școlilor primare din România. Poezia este considerată o introducere ideală în lumea poeziei pentru copiii care încep să învețe să citească și să scrie, datorită stilului simplu și expresiv al lui Coșbuc. Această decizie a fost luată de autoritățile educaționale din România pentru a promova și a conserva valorile tradiționale și cultura rurală, în special pentru copiii care trăiesc în orașe și nu au ocazia să experimenteze viața la țară.
Pocnind din bici pe lângă boi,
În zori de zi el a trecut
Cu plugul pe la noi.
Şi de pe bici l-am cunoscut,
Şi cum ţeseam, nici n-am ştiut
Cum am sărit şi m-am zbătut
Să ies de la război.
Şi-atâta tort mi-am încâlcit
Şi-n graba mare-am spart un geam,
Ştiu eu ce mi-a venit!
Am cap, dar parcă nu-l mai am!
Ce-aveam să-i spui? Nimic n-aveam,
Dar era-n zori, şi eu voiam
Să-ntreb cum a dormit.
Şi vezi aşa-i el, nu ştiu cum!
M-a prins de braţ şi m-a cuprins
Să mă sărute-n drum.
Dar eu din braţe-i m-am desprins
Şi l-am certat şi l-am împins
Dar n-am făcut cu dinadins,
Şi rău ce-mi pare-acum!
O, nu mi-e că mi-am sângerat
La prag piciorul într-un cui,
Dar mi-e că e păcat!
Om bun ca dânsul nimeni nu-i,
Şi pentru-o vorbă rea ce-i spui
El toată ziulica lui
Munceşte supărat!
Rezumat extins la poezia Pe lângă boi de George Coşbuc
„Pe lângă boi” este o poezie scrisă de George Coșbuc, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia prezintă o imagine a vieții dintr-un sat tradițional românesc, cu focus pe munca de zi cu zi a oamenilor și pe relațiile lor cu animalele și natura.
În prima strofă, poeta descrie imaginea unui sat liniștit și frumos, cu străzi pavate cu piatră și case din lemn. El subliniază faptul că satul este un loc în care oamenii trăiesc în armonie cu natura și cu animalele lor și că munca lor este una importantă și respectată.
În a doua strofă, poeta meditează asupra relației dintre oameni și animale și afirmă că această relație este una specială și importantă. El subliniază faptul că animalele, în special boii, sunt esențiale pentru munca oamenilor și că aceștia au o relație specială cu aceste animale, bazată pe încredere și respect.
În strofele următoare, poeta continuă să prezinte imaginea vieții din sat și descrie munca oamenilor în câmpurile cultivate și pe pășunile din jurul satului. El subliniază faptul că munca oamenilor este grea și dificilă, dar că aceștia o fac cu pasiune și determinare.
În final, poeta concluzionează că viața din sat este una simplă și frumoasă și că oamenii trăiesc în armonie cu natura și cu animalele lor. El afirmă că munca lor este importantă și respectată și că această relație specială dintre oameni și animale este un exemplu de cum ar trebui să trăim cu toții în lumea noastră.
Un fapt interesant despre poezia „Pe lângă boi” este că aceasta a fost apreciată pentru stilul său poetic simplu și expresiv și pentru capacitatea sa de a transmite o imagine a vieții tradiționale dintr-un sat românesc. Poezia a fost adesea interpretată ca un omagiu adus munca oamenilor și relației lor cu animalele și natura și a devenit un simbol al tradițiilor și valorilor rurale românești.
Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc
George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de vară, Vara, În miezul verii, Iarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger).
Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia