George Cosbuc

Un fapt divers despre poezia „Patru portărei” de George Coșbuc este că aceasta a fost scrisă la începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care literatura română a început să se dezvolte și să se diversifice. În această perioadă, autorii români au început să exploreze noi teme și subiecte, iar poezia lui Coșbuc este un exemplu de lucrare ce explorează viața și munca oamenilor simpli din satele românești.

De-a lungul timpului, poezia a devenit un simbol al respectului pentru muncă și demnitatea umană, fiind apreciată de către cititori pentru valoarea sa literară și pentru mesajul puternic pe care îl transmite. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele de limba română pentru clasele gimnaziale, fiind o lectură importantă pentru a dezvolta înțelegerea elevilor despre viața și cultura din satele românești.


Din larguri de palată ies patru portărei:
Au coifuri, au ceaprazuri, au suliţa la ei.
 
Nebun s-aruncă roibul, ca viforul pe luncă,
Trei cai cu el alături p-acelaşi pas s-aruncă.
 
Şi zice portărelul, al cărui cal e corb:
Ca pajură pe Surgă, zdrobit, am eu să-l sorb!
 
Ţi-l strâng, până ce-mi urlă că nu-i mai trebuie fete.
Vorbeşte cel ce fuge pe cal stropit cu pete.
 
Şi cel pe calul muced răsteşte vulturel:
Aşa să trăiesc! Astăzi îngrop suliţa-n el!
 
De nu-l fac eu cenuşă, să n-am de mamă parte!
Se jură cel cu roibul frumos ca scris în carte.

Rezumat extins la poezia Patru portărei de George Coşbuc

„Poezia „Patru portărei” de George Coșbuc este o compoziție poetică ce descrie viața unor portărei dintr-un sat românesc din Transilvania. Poezia este o oda la aceste personaje simple, dar demne de respect, care își duc viața cotidiană cu demnitate și muncă.

Poezia începe prin a descrie portăreii, precizând câteva trăsături ale lor și îndemnând cititorul să le observe cu atenție. Autorul subliniază faptul că portăreii sunt oameni harnici, dar și că au o anumită eleganță în comportamentul lor, fiind respectați și apreciați de întreaga comunitate.

Mai mult, poezia explorează și tema sărăciei și a greutăților cu care se confruntă portăreii, însă în același timp subliniază și faptul că aceștia sunt oameni demni și nu își pierd niciodată speranța și optimismul.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre valoarea muncii și demnității umane, subliniind faptul că orice muncă onestă este demnă de respect și apreciere. Versurile sunt pline de sensibilitate și de respect pentru aceste personaje simple, iar tema abordată este una universală și actuală.

„Poezia „Patru portărei” de George Coşbuc este o oda la munca onestă și demnitatea umană. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic despre importanța muncii și a demnității umane.”

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Patru portărei de George Coşbuc

Poezia „Patru Portărei” de George Coșbuc a avut o influență semnificativă în literatura română prin abordarea sa satirică și prin criticarea moralității și ipocriziei sociale. Iată câteva moduri în care această poezie a influențat:

  1. Satira socială: „Patru Portărei” este un exemplu de satiră socială, în care autorul ironizează comportamentul ipocrit al unor membri ai societății. Această abordare a influențat alți autori să abordeze teme similare și să utilizeze satira pentru a critica aspecte negative ale societății.
  2. Stilul poetic captivant: George Coșbuc a folosit un stil poetic captivant și umor pentru a transmite mesajul său satiric. Acest stil a inspirat și influențat alți poeți să experimenteze cu abordări similare în creațiile lor.
  3. Explorarea moralității: Poezia pune în lumină chestiuni legate de moralitate și etică, provocând cititorii să reflecteze asupra propriilor acțiuni și valori. Aceasta a avut un impact semnificativ asupra conștiinței publice.
  4. Continuarea tradiției satirice: „Patru Portărei” a contribuit la continuarea și dezvoltarea tradiției satirice în literatura română, inspirând alți autori să critice și să analizeze problemele societății în mod satiric.

În concluzie, „Patru Portărei” de George Coșbuc a avut o influență semnificativă în literatura română prin satira sa socială, stilul poetic captivant, explorarea moralității și contribuția sa la dezvoltarea tradiției satirice în literatura română.