George Cosbuc

Un fapt divers interesant despre poezia „Patria română” de George Coșbuc este că a fost scrisă în perioada în care România se afla într-un proces de consolidare a identității naționale și de dezvoltare a culturii și literaturii românești. În această perioadă, George Coșbuc a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți români, iar poezia sa a fost o sursă de inspirație pentru mulți oameni.

Poezia a devenit un simbol al patriotismului românesc și a fost foarte populară în perioada interbelică, fiind citită și recitată în școli și la manifestări publice. În timpul celui de-al doilea război mondial, poezia a fost folosită ca simbol al rezistenței naționale împotriva ocupației străine.

„Patria română” a fost tradusă în mai multe limbi străine și a devenit cunoscută în întreaga lume ca o poezie emblematică a culturii românești. Aceasta a fost apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre dragostea și mândria față de țară. Poezia continuă să fie una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări literare ale lui George Coșbuc și rămâne un simbol al identității și al patriotismului românesc.


Patria ne-a fost pământul
Unde ne-au trăit strămoşii,
Cei ce te-au bătut pe tine,
Baiazide, la Rovine,
Şi la Neajlov te făcură
Fără dinţi, Sinane, n gură,
Şi punând duşmanii-n juguri
Ei au frământat sub pluguri
Sângele Dumbrăvii-Roşii.
Asta-i patria română
Unde-au vitejit strămoşii!
Patria ne e pământul
Celor ce suntem în viaţă,
Cei ce ne iubim frăţeşte,
Ne dăm mâna româneşte:
Numai noi cu acelaşi nume,
Numai noi români pe lume
Toţi de-aceeaşi soartă dată,
Suspinând cu toţi odată
Şi-având toţi o bucurie;
Asta-i patria română
Şi ea sfântă să ne fie!
 
Patria ne-o fi pământul
Unde ne-or trăi nepoţii,
Şi-ntr-o mândră Românie
De-o vrea cerul, în vecie,
S-or lupta să ne păzească
Limba, legea românească
Şi vor face tot mai mare
Tot ce românismul are:
Asta-i patria cea dragă
Şi-i dăm patriei române
Inima şi viaţa-ntreagă.

Rezumat extins la poezia Patria română de George Coşbuc

„Patria română” este o poezie patriotică scrisă de George Coșbuc, care transmite dragostea și mândria față de țara sa. Poemul subliniază importanța valorilor naționale, a istoriei și a tradițiilor românești.

Poezia începe prin a descrie frumusețea naturii din România, subliniind importanța pământului, a muntelui, a râului și a pădurii. Autorul evidențiază faptul că aceste elemente naturale au jucat un rol important în istoria țării și au influențat cultura și identitatea națională.

Mai mult, poezia explorează tema istoriei și a tradițiilor românești, subliniind faptul că acestea reprezintă o sursă de mândrie și identitate națională. Autorul descrie evenimentele și personalitățile istorice care au jucat un rol important în istoria țării, cum ar fi Decebal, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța valorilor naționale, subliniind faptul că acestea trebuie să fie apreciate și respectate de toți românii.

În final, poezia transmite un mesaj puternic și emoționant despre dragostea și mândria față de țara sa, subliniind faptul că patria română este cea mai importantă și valoroasă. Versurile sunt pline de sensibilitate și de emoție, iar tema abordată este una universală și actuală.

„Patria română” este o poezie patriotică importantă în literatura română, care subliniază importanța valorilor naționale, a istoriei și a tradițiilor. Aceasta a fost apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre dragostea și mândria față de țară. Poezia a devenit un simbol al iubirii și respectului față de patrie și a fost inclusă în multe manuale școlare.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia