jean-de-la-fontain-fabule

Un fapt interesant despre fabula „Păţania Corbului care voia să imite un vultur” este că este inspirată dintr-o poveste populară despre un corb care încerca să zboare, dar eșua mereu. Această poveste a fost transpusă de La Fontaine într-o fabulă despre încredere de sine și înșelăciune, unde corbul încearcă să se prefacă că este un vultur pentru a impresiona animalele din pădure, dar este demascat de adevăratul vultur. Fabula a devenit populară în cultura franceză și a fost tradusă în mai multe limbi.


Văzând cum Pasărea lui Joe răpea berbecul cel semeţ,
Un Corb, hain şi hrăpăreţ,
Mai slab, dar mult mai lacom, visa şi el isprăvi
Ca ale hoţomanului din slăvi.
Rotindu-se mereu în sus şi-n jos,
Dar neluând în seamă pleava mieilor,
Alese un Berbec, – cel mai frumos,
Din cei crescuţi să fie jertfiţi în cinstea zeilor.
– Mai rar aşa dădacă să îngrijească bine!

M-oi ospăta din tine aşa cum se cuvine!
Şi se şi năpusti pe loc, zevzecul,
Să ia Berbecul.
Habar n-avea croncanul cel trufaş
Că e mai greu berbecul decât un boţ de caş
Şi nici nu bănuia c-o să rămână
Cumva, zălog în încâlcita-i lână
Şi nici că-n închisoarea îngustei colivii
Va fi o jucărie de haz, pentru copii,
Căci a plecat ciobanul acas’, cu el în mână.

O pildă e-o ispită, desigur, pentru toţi,
Dar se cuvine, totuşi, cu grijă să socoţi
Şi să nu-ncerci vreodată să faci decât ce poţi.
E drept că Viespea e năbădăioasă
Dacă nimereşte orbeşte, într-o plasă
Cu fire cât de dese,
Ei nici nu-i pasă;
Dar Musca, dacă intră, nu mai iese.

Rezumat extins la fabula Păţania Corbului care voia să imite un vultur de La Fontaine

Fabula „Păţania Corbului care voia să imite un vultur” de La Fontaine este o poveste despre un corb care îşi doreşte să fie un vultur, admirându-i zborul şi împrejurimile din înălţimi. În încercarea sa de a se ridica la înălţime, îşi pierde coada şi îşi rupse câteva pene. Un vultur îl observă şi îi explică că nu poate fi ca el, deoarece natura l-a creat pe corb pentru altceva, nu pentru a fi un vultur.

Povestea poate fi interpretată ca o alegorie despre acceptarea de sine şi despre faptul că fiecare individ are un scop şi un rol unic în viaţă, iar încercarea de a fi altcineva poate duce la dezamăgire şi suferinţă.

În cele din urmă, corbul învaţă să-şi accepte condiţia şi să se bucure de ceea ce îi este dat să facă. Această învăţătură poate fi aplicată în multe aspecte ale vieţii, încurajând oamenii să-şi accepte propriile caracteristici şi să se concentreze pe dezvoltarea lor personală în loc să încerce să se compare cu alţii sau să devină altcineva.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.