Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Păstrez în suflet” de Grigore Vieru este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1988 în volumul său de poezii intitulat „Unde vei fi poimâine”. Poezia a devenit foarte populară în rândul cititorilor și a fost recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Grigore Vieru, care exprimă frumusețea și puterea iubirii.

Poezia a fost adesea interpretată ca o mărturie a trăirilor intense și a sentimentelor profunde ale omului, care își păstrează în suflet amintirile și iubirea pentru persoana iubită, chiar și după ce aceasta a plecat. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele școlare și a contribuit la formarea și consolidarea identității culturale românești, în special în mediile rurale și tradiționaliste.


Trandafir, tăiat dulce
De mâna femeii.
Steaua căzândă
De cine-i tăiată?!
Un fum răcoros
A ceea ce arde în adânc
Este izvorul din iarbă,
Un limpede fum.
Păstrez în suflet chipul
Pe care nu-l văzum.

Rezumat extins la poezia Păstrez în suflet de Grigore Vieru

Poezia „Păstrez în suflet” de Grigore Vieru este un poem liric care exprimă trăirile intense ale unui om care își amintește de iubirea pierdută.

În prima strofă, poetul descrie dorul intens pe care îl simte pentru persoana iubită și amintirile frumoase pe care le-a trăit împreună. El simte că aceste amintiri sunt o parte integrantă a ființei sale și că iubirea sa rămâne vie în sufletul său.

În a doua strofă, poetul descrie momentele de fericire pe care le-a trăit alături de persoana iubită, evidențiind frumusețea și intensitatea acestora. El simte că aceste momente i-au marcat viața și că nu le poate uita, deoarece ele sunt parte din sufletul său.

În strofa a treia, poetul descrie durerea și suferința pe care le-a trăit atunci când a pierdut persoana iubită, evidențiind golul lăsat în inima sa. El simte că această durere este greu de suportat, dar că își păstrează speranța că va reuși să depășească această pierdere și să meargă mai departe.

În ultima strofă, poetul exprimă speranța că va reuși să-și găsească din nou iubirea și să trăiască momente frumoase și intense alături de o altă persoană. El simte că viața continuă și că trebuie să meargă mai departe, dar că amintirile și iubirea sa rămân păstrate în sufletul său.

În concluzie, poezia „Păstrez în suflet” de Grigore Vieru este o mărturie a puterii iubirii și a amintirilor frumoase care rămân păstrate în sufletul omului. Poezia exprimă trăirile intense ale unui om care și-a pierdut iubirea, dar care păstrează speranța că va reuși să depășească durerea și să meargă mai departe.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.