Adrian-paunescu

Poezia „Păstrează cărțile” de Adrian Păunescu a inspirat o campanie de promovare a lecturii și a cărților în cadrul programului cultural „Timișoara – Capitală Culturală Europeană” în 2021. Campania „Păstrează cărțile” a constat în distribuirea de cărți gratuite în mai multe locații din orașul Timișoara, precum și în organizarea unor evenimente culturale care să promoveze lectura și importanța cărților în dezvoltarea personală și culturală.

Această campanie a avut un impact puternic în comunitatea locală din Timișoara, stimulând interesul pentru lectură și creșterea nivelului de cultură și educație în rândul locuitorilor. Acest fapt arată influența și importanța poeziei lui Adrian Păunescu în cultura română și modul în care aceasta continuă să inspire și să influențeze viața oamenilor prin intermediul diferitelor inițiative culturale și sociale.


Știu că ți-am dat odată niște cărți,
era o zi cum alta n-o să fie,
trăiam și eu, și tu în două părți,
și beți și triști de-acea ipocrizie.

Și cărțile dădeau un ce firesc
precum le căutasem în tot teancul
și mi-a venit deodată să-ți citesc
Serghei Esenin..tălmăcit de Stancu.

Am început să lăcrimăm ciudat,
să ne-ntâlnim în lacrimi peste pagini,
ca-ntr-un amor, femeie și bărbat,
pe cavalcada sfintelor imagini.

Plângeai și tu, dintr-un motiv obscur,
plângeam și eu, cred că de mila noastră,
și-atunci aș fi putut pe loc să jur
că va intra Esenin pe fereastră.

De fapt mă și simțeam ce el era
c-o lampă de petrol pe umeri stranii,
și doar atunci erai numai a mea…
de-ar fi ținut acel moment cât anii…

Dar ceasul greu bătuse din pereți,
pendulele te-nnebuneau cu ora,
dar n-ai știut să simți și să înveți
să fii a mea și nu a tuturora.

Cu-n braț de cărți, spre locul tău te-ai dus,
de ai un loc, și ai, că mă și doare,
dar eu intrasem în poetul rus
ce moartea ne-a-nvățat pe fiecare.

Pretextul unor alte revederi,
acele cărți, sub ochii tăi îngheață,
ci totul între noi a fost doar ieri,
doritul mâine nu mai are viață.

Mai poți citi Esenin, lăcrima ?
Nu simți un ștreang ce peste gât te strânge ?
Tu nu mai ești, nu vei mai fi a mea,
dar ochii mei mai lăcrimează sânge.

Și cărțile să nu mi le aduci,
nu e nevoie, poartă-le cu bine,
ne vom vedea într-un târziu, năuci,
ca oarecine pe un…oarecine.

Să știi atât : păstrez același rol,
din cărțile conștiințelor complice,
pe umeri am o lampă cu petrol
și-n inimă o sfântă cicatrice…

Rezumat extins la poezia Păstrează cărțile de Adrian Păunescu

„Păstrează cărțile” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, inclusă în volumul „Cântec de geană și lumină” din 1974. Poemul explorează importanța cărților și a lecturii în dezvoltarea personală și în creșterea valorilor umane.

În prima strofă, poetul descrie scene din viața sa de copil, amintindu-și cum a descoperit lumea cărților și cât de mult i-au schimbat acestea viața. El subliniază importanța cărților în dezvoltarea personală și în creșterea valorilor umane.

În a doua strofă, poetul explorează tema războiului și a distrugerii cărților, subliniind importanța protejării și păstrării cărților și a cunoașterii istoriei. El afirmă că prin protejarea cărților și a cunoașterii istoriei putem evita repetarea erorilor trecutului.

În următoarele strofe, poetul descrie importanța cărților în dezvoltarea noastră intelectuală și morală, subliniind importanța învățării și a cunoașterii. El afirmă că prin citirea și studierea cărților putem dezvolta înțelepciunea și valorile umane, precum compasiunea și empatia.

În final, poetul își exprimă dorința de a păstra cărțile și de a le transmite mai departe, subliniind importanța cărților în dezvoltarea noastră personală și în creșterea valorilor umane. El afirmă că cărțile sunt moștenirea noastră și că trebuie să le protejăm și să le împărtășim cu alții.

În ansamblu, „Păstrează cărțile” este o poezie puternică și emoționantă, care subliniază importanța cărților și a lecturii în dezvoltarea personală și în creșterea valorilor umane. Adrian Păunescu reușește să creeze o imagine puternică a cărților ca fiind un element vital al culturii și al cunoașterii umane, subliniind importanța păstrării și protejării lor pentru generațiile viitoare.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.