Un fapt divers interesant despre poezia „Pastel” de George Coşbuc este că aceasta a fost inspirată de călătoriile poetului în Maramureșul românesc. În timpul uneia dintre călătoriile sale, Coşbuc a descoperit o zonă pitorească, cu o frumusețe naturală deosebită, care l-a inspirat să scrie această poezie. În plus, se spune că poemul este dedicat unei fete pe care poetul a întâlnit-o în acea zonă, iar descrierea detaliată a naturii din poezie este inspirată de peisajul natural din Maramureșul românesc. „Pastel” a fost publicat pentru prima dată în anul 1893 și a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui George Coşbuc, fiind considerată un simbol al iubirii romantice și al frumuseții naturii.
Prin vişini vântul în grădină
Cătând culcuş mai bate-abia
Din aripi, şi-n curând s-alină,
Iar roşul mac închide floarea,
Din ochi clipeşte-ncet cicoarea
Şi adoarme-apoi şi ea.
Eu cred c-a obosit pădurea,
Căci ziua întreag-a tot cântat
Şi tace-acum gândind aiurea.
Sub dealuri amurgeşte zarea,
Se-ntunecă prin văi cărarea
Şi-i umbră peste sat.
Peste culmi încet amurgul moare
Şi-ntors cu faţa cătr-apus
Dă semne nopţii din ponoare.
Ea-mbracă haine-ntunecate
Şi liniştit din aripi bate
Plutind tăcută-n sus.
Tăciunii-n vatră dau lumină;
Pe drumul de drumeţi sărac
Mai vezi fugind câte-o vecină
Să ceară cu-mprumut jăratec;
Grăbit, dă roate, singuratec,
Tăcutul liliac.
Şi tot mai noapte-apoi se face,
Păduri şi ape-adorm acum;
Din cer scoboar-adânca pace.
Ici-colo vrun zăvor mai sună –
Începe-a se zări de lună
Şi-i linişte pe drum.
Copiii dorm, visându-şi jocul.
Mai toarce mama. În curând,
Pe vatră ea înveleşte focul,
Încuie uşile la tindă,
Se culc-apoi. Iar cariu-n grindă
S-aude acum rozând.
Rezumat extins la poezia Pastel de George Coşbuc
„Poezia „Pastel” de George Coşbuc este o compoziție poetică care descrie o idilă romantică între doi tineri, într-un peisaj natural idilic. Poezia este o descriere a iubirii și a frumuseții naturii, iar autorul ne poartă prin această idilă într-o lume de basm.
Poezia începe prin a descrie peisajul natural, precizând câteva trăsături ale acestuia și îndemnând cititorul să îl observe cu atenție. Autorul subliniază faptul că este un loc idilic, plin de natură, unde doi tineri se întâlnesc și se îndrăgostesc.
Mai mult, poezia explorează tema dragostei romantice, subliniind faptul că între cei doi tineri există o legătură specială, o iubire sinceră și profundă. Poezia ne poartă prin emoțiile și sentimentele acestor tineri, subliniind frumusețea iubirii adevărate și a sentimentelor sincere.
În final, poezia transmite un mesaj puternic despre frumusețea naturii și a iubirii, subliniind faptul că acestea sunt cele mai importante lucruri din viață. Versurile sunt pline de sensibilitate și de emoție, iar tema abordată este una universală și actuală.
„Poezia „Pastel” de George Coşbuc este o compoziție poetică despre iubirea romantică și frumusețea naturii. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre importanța dragostei sincere și a naturii în viața noastră.”
Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc
George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de vară, Vara, În miezul verii, Iarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger).
Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia