Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt divers interesant despre ciclul de poezii „Pașii Profetului” de Lucian Blaga este că aceste poezii au fost scrise într-o perioadă de agitație și transformare în România de după Primul Război Mondial. Blaga a fost profund influențat de evenimentele politice și sociale ale acelei epoci, și acest ciclu de poezii reflectă angajamentul său față de schimbările societății și față de aspirațiile sale pentru viitorul țării.

„Poeziile „Pașii Profetului” sunt caracterizate de un ton apocaliptic și profetic, în care Blaga își exprimă viziunea asupra direcției în care ar trebui să se îndrepte societatea și umanitatea în general. Aceste poezii sunt profund simbolice și reflectă sensibilitatea și convingerile filozofice ale poetului.

PAȘII PROFETULUI

Mi-am înfipt călcîiele în stînci.

Ca să-mi arate cît mai mulți din aștri bolții
Pămîntul își apleacă munții-n calea mea
ca o cămilă umerii pleşuvi.

Ori unde-aș merge
prin mulțime
încărcat de visuri, care duc spre mare
pașii mei tainici … sunt așa de tăcuți,
că nu-i aude nimeni împrejur, –
dar pașii mei tăcuți sunt așa de tainici,
că se aud pînă-ntr-al șaptelea cer.

Eu sunt profetul ; fantoma vremii nu m-atinge.
Pe unde am venit aici ?
– Pe calea laptelui ?
Un vînt aprins de goana prin deșert mi-azvîrle
nisip în ochi,
lăcuste-n plete –
și nările pustiului mi-adie-n drum
miresme de smochini.

Inimă,
de ce suspini ?

Străbat deșertul gol prin mărăcini –
și-mi număr urmele lăsate
printre stele,
printre spini.

Rezumat extins la poezia Pașii profetului de Lucian Blaga

„Ciclul Pașii Profetului” este o colecție de poezii semnificative scrise de Lucian Blaga, unul dintre cei mai importanți poeți și filozofi români din secolul XX. Aceste poezii au fost scrise în perioada 1918-1921, o perioadă marcată de evenimente semnificative precum Primul Război Mondial și schimbările politice și sociale din România.

Această colecție de poezii reflectă profundele preocupări ale lui Blaga pentru viitorul țării și ale omenirii în general. Poetul abordează teme profunde precum destinul uman, evoluția societății și aspirațiile umane. El adoptă un ton apocaliptic și profetic, exprimându-și viziunea asupra direcției pe care ar trebui să o urmeze omenirea.

„Pasii Profetului” se caracterizează prin simbolism bogat și imagini puternice, care evocă un sentiment de mister și profunditate. Blaga folosește poezia ca un mijloc de a transmite idei filozofice complexe și de a încuraja reflectarea asupra lumii și asupra locului umanității în aceasta.

Acest ciclu de poezii reprezintă o parte esențială a operei lui Lucian Blaga și ilustrează abilitatea sa de a combina aspecte poetice și filozofice pentru a explora întrebări fundamentale despre existență, spiritualitate și viitorul umanității. Poetul își exprimă convingerile și angajamentul față de schimbările sociale și politice ale vremii sale, făcându-l o figură importantă în literatura și gândirea românească.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.