Un fapt divers interesant despre poezia „Pasărea Sfântă” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul de poezii intitulat „Eonul dogmatic,” publicat în 1939. Acest ciclu de poezii este caracterizat de un ton filozofic și simbolic, în care Blaga explorează teme legate de spiritualitate, divinitate și natura umană.
„Pasărea Sfântă” este o poezie profundă și mistică care exprimă aspirația către transcendență și căutarea divinității. Versurile sale evocă imaginea unei păsări sacre care simbolizează aspirația umană către ceruri și către o înțelegere mai profundă a existenței.
Întruchipată în aur de sculptarul C. Brâncuşi
În vântul de nimeni stârnit
hieratic Orionul te binecuvântă,
lăcrimându-şi deasupra ta
geometria înaltă şi sfântă.
Ai trăit cândva în funduri de mare
şi focul solar 1-ai ocolit pe de-aproape.
În păduri plutitoare-ai strigat
prelung deasupra întâielor ape.
Pasăre eşti? Sau un clopot prin lume purtat?
Făptură ţi-am zice, potir fără toarte,
cântec de aur rotind
peste spaima noastră de enigme moarte.
Dăinuind în tenebre ca în poveşti
cu fluier părelnic de vânt
cânţi celor ce somnul şi-l beau
din macii negri de subt pământ.
Fosfor cojit de pe vechi oseminte
ne pare lumina din ochii tăi verzi.
Ascultând revelaţii fără cuvinte
subt iarba cerului zborul ţi-1 pierzi.
Din văzduhul boltitelor tale amiezi
ghiceşti în adâncuri toate misterele.
Înalţă-te fără sfârşit,
dar să nu ne descoperi niciodată ce vezi.
Rezumat extins la poezia Pasărea sfântă de Lucian Blaga
„Pasărea Sfântă” este o poezie semnificativă scrisă de Lucian Blaga, unul dintre cei mai importanți poeți și filozofi români din secolul XX. Această poezie face parte din ciclul „Eonul dogmatic,” publicat în 1939, și se remarcă prin tonul său profund filozofic și simbolic.
Poezia începe cu imaginea unei păsări sacre care își ridică zborul spre ceruri. Această pasăre reprezintă căutarea spirituală a individului, dorința de a atinge transcendența și de a se apropia de divinitate. Blaga folosește această imagine pentru a explora natura umană și aspirațiile sale cele mai înalte.
Versurile sale evocatoare sugerează că în căutarea transcendenței, omul este condus de instinctele sale cele mai adânci și de dorința de a depăși limitele existenței umane. În același timp, poezia subliniază că această căutare nu este ușoară și că drumul către divinitate este plin de provocări și încercări.
„Pasărea Sfântă” este o poezie profundă și mistică, care invită la reflecție asupra naturii umane și a aspirațiilor sale spirituale. Este o operă literară care explorează complexitatea existenței umane și ne amintește de căutarea noastră constantă a sensului și a transcendenței într-o lume vastă și misterioasă.
Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.
A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.