Un fapt divers interesant despre fabula „Pasărea rănită c-o săgeată” este că aceasta a fost adaptată într-unul dintre cele mai cunoscute basme ale Fraților Grimm, „Prințul broască” (în original „Der Froschkönig” sau „The Frog Prince”). În această versiune, broasca este lovită de o săgeată, iar prințul o salvează și o transformă din nou în prințesă.
Una dintre versiunile acestei fabule apare în colecția lui Aesop, dar este prezentă și în colecția lui Phaedrus. De-a lungul timpului, fabula a fost reinterpretată de mai mulți autori, inclusiv de Jean de La Fontaine și de Hans Christian Andersen. În versiunea sa, La Fontaine adaugă o morală complexă despre compasiune și suferință, sugerând că aceasta din urmă poate fi vindecată prin iertare și iubire. Această fabulă este adesea citată în literatura și arta occidentală, ca exemplu de compasiune și empatie.
Rănită c-o săgeată-naripată,
O Pasăre se tânguia odată:
– Şi noi om fi, în parte, vinovate
De pacostea ce peste noi s-abate!
Cu penele atâtor zburătoare,
Voi aripi daţi săgeţilor ucigătoare;
Dar, oameni cruzi, păţiţi şi voi ca noi.
Căci, la război,
Din fiii lui Iafet, o bună parte,
Dau celeilalte arme pentru moarte!
Rezumat extins la fabula Pasărea rănită c-o săgeată de La Fontaine
Fabula „Pasărea rănită c-o săgeată” (L’Oiseau blessé d’une flèche) de La Fontaine este o poveste despre ipocrizia și egoismul oamenilor, care își arată adevărata față în momentele de nevoie.
Povestea începe cu o pasăre rănită, care cade într-un grădinar. Ea imploră ajutor de la grădinar și îi cere să-i acorde adăpost, însă acesta o refuză, spunând că ar atrage alte animale să-i distrugă grădina. Pasărea își continuă călătoria și cere ajutor altor animale, dar fiecare dintre ele refuză să o ajute din același motiv.
În cele din urmă, pasărea ajunge la un vultur, care îi oferă adăpost și îi tratează rana. În timpul vindecării, vulturul îi cere pasării să-i cânte o melodie, iar aceasta acceptă. Însă, în timp ce cânta, pasărea își dă seama că sunetul ar putea atrage vânătorii către locul în care se află vulturul și își schimbă imediat cântecul.
Vulturul își dă seama că pasărea încearcă să-l înșele și îi arată că știe adevărata ei intenție. Pasărea recunoaște că a avut o astfel de gândire și vulturul îi explică că nu este mai prejos decât ea, dar că i-a acordat ajutor pentru că a vrut să-i arate că nu trebuie să fii neapărat cel mai puternic pentru a fi bun și generos.
Astfel, fabula sugerează că oamenii ar trebui să fie mai atenți la adevăratele lor intenții și să nu judece după aparențe sau stereotipuri. Ea ne îndeamnă să fim mai buni unii cu alții și să ne ajutăm reciproc, indiferent de diferențele noastre de putere sau statut social.
Informatii aditionale Jean de la Fontain
Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.
Ce influenta a avut Pasărea rănită c-o săgeată de La Fontaine
Fabulele lui Jean de La Fontaine, inclusiv „Pasărea Rănită c-o Săgeată,” au avut o influență semnificativă în literatura franceză și au fost traduse și adaptate în numeroase alte limbi. Iată câteva moduri în care aceste fabule au avut impact:
- Educație morală: Fabulele lui La Fontaine au fost folosite ca instrumente educaționale pentru a transmite lecții morale cititorilor, în special tinerilor. Aceste lecții au influențat dezvoltarea conștiinței morale a cititorilor.
- Stil literar captivant: Abordarea poetică și stilul captivant al lui La Fontaine în scrierea fabulelor sale au influențat alți autori să încerce să creeze opere literare cu un echilibru între divertisment și învățătură.
- Explorarea temelor universale: Fabulele lui La Fontaine explorează teme și dileme umane universale, cum ar fi comportamentul moral, avaritia, prietenia și multe altele. Această universalitate le-a asigurat o relevanță continuă în literatura și cultura mondială.
- Inspirarea altor autori: Fabulele lui La Fontaine au servit ca sursă de inspirație pentru alți scriitori și autori de fabule în diferite limbi și culturi.
În concluzie, fabulele lui La Fontaine, inclusiv „Pasărea Rănită c-o Săgeată,” au avut o influență semnificativă în literatura și educația morală, oferind lecții și întrebări etice care au continuat să fie relevante și astăzi în literatura și cultura mondială.