vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Pasăre galbenă” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost adaptată într-o piesă de teatru muzicală, intitulată „Pasăre galbenă: Cântec de dragoste și libertate”. Piesa a fost prezentată în premieră în anul 2016 și a fost apreciată pentru interpretarea sa emoționantă și pentru prezentarea poeziei lui Alecsandri într-un mod nou și interesant.

Adaptarea a fost considerată o reprezentare artistică a valorilor tradiționale ale Moldovei și a frumuseții naturii din această regiune. Aceasta a oferit o oportunitate pentru publicul larg de a se conecta cu poezia lui Alecsandri și cu frumusețea și valorile Moldovei.


Pasăre galbenă-n cioc,
Rău mi-ai cântat de noroc,
De ţi-ar pica ciocul tău
Precum mi-ai cântat de rău!
Tra, la, la, la, la, la, la,
Nu vedeai inima mea
Cât de fierbinte iubea,
Dar acuma-i sloi de gheaţă,
Rece şi fără de viaţă,
Tra, la, la, la, la, la, la,
Glasul tău cu amărâre
Mi-a cântat de despărţire.
Să mă duc în cale grea,
Departe de puica mea!
Tra, la, la, la, la, la, la,
Căci nu sunt un vânător
Să pândesc când ai să zbori,
Şi să-ţi dau eu ţie plată
Cu un fulger de săgeată!
Tra, la, la, la, la, la, la!

Rezumat extins la poezia Pasăre galbenă de Vasile Alecsandri

„Pasăre galbenă” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia prezintă o imagine a naturii și a vieții sălbatice din pădurea moldovenească, cu focus pe simbolul unei pasări galbene.

În prima strofă, poeta descrie imaginea unei păsări galbene, care zboară prin pădure și cântă un cântec dulce. El subliniază faptul că această pasăre este un simbol al libertății și al frumuseții naturii și că cântecul său este unul magic și fermecător.

În a doua strofă, poeta meditează asupra simbolismului păsării galbene și afirmă că aceasta reprezintă un simbol al iubirii și al pasiunii. El subliniază faptul că păsările galbene sunt rare și că este o adevărată binecuvântare să le întâlnești în pădure.

În strofele următoare, poeta continuă să prezinte imaginea naturii și a vieții sălbatice din pădurea moldovenească și descrie frumusețea și misterul acesteia. El afirmă că natura este un dar al lui Dumnezeu și că trebuie să o protejăm și să o iubim.

În final, poeta concluzionează că pasărea galbenă este un simbol al libertății și al frumuseții naturii și că trebuie să o protejăm și să o iubim, la fel ca și întreaga natură. El afirmă că natura este o sursă de inspirație și de bucurie și că trebuie să o prețuim și să o respectăm.

Un fapt interesant despre poezia „Pasăre galbenă” este că aceasta a fost inspirată de viața și de frumusețea naturii din Moldova, regiunea natală a lui Alecsandri. Poezia a fost adesea interpretată ca un omagiu adus naturii și vieții sălbatice și a devenit un simbol al frumuseții și valorilor tradiționale ale Moldovei.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.