Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt divers interesant despre poezia „Părinții” de Lucian Blaga este că aceasta este parte din ciclul său de poezii intitulat „Zări,” publicat în 1935. Acest ciclu de poezii explorează teme precum natura, dragostea, și relațiile umane.

„Părinții” este o poezie profund emoționantă în care Blaga reflectă asupra influenței părinților asupra vieții și identității individului. Poetul explorează complexitatea și profunzimea relației dintre părinți și copii, evidențiind impactul lor asupra dezvoltării și evoluției umane

Coboara-n lut parintii, rand pe rand,
in timp ce-n noi mai cresc gradinile.
Ei vor sa fie radacinile,
prin cari ne prelungim pe sub pamant.

Se-ntind domol parintii pe sub pietre,
in timp ce in lumini mai adastam,
in timp ce fericiri ne-mprumutam
si suferinti si apa vie pe la vetre.

Rezumat extins la poezia Parintii de Lucian Blaga

„Părinții” este o poezie semnificativă scrisă de Lucian Blaga, unul dintre cei mai importanți poeți și filozofi români din secolul XX. Această poezie face parte din ciclul „Zări,” publicat în 1935, și explorează temele complexe ale relațiilor familiale și ale influenței părinților asupra dezvoltării individului.

Poezia începe cu descrierea părinților ca fiind „îngerii din ceruri,” suggerând calitățile lor divinamente protectoare și iubitoare. Blaga subliniază importanța părinților în viața copiilor lor, deoarece ei sunt cei care îi învață și îi ghidează pe calea vieții.

Versurile evocatoare ale poeziei subliniază că legătura dintre părinți și copii este mai profundă decât cuvintele pot exprima. Poetul sugerează că părinții sunt ca niște „zări” în viața copiilor, ghidându-i în descoperirea propriilor lor „zări.”

„Părinții” este o poezie profund emoționantă care ilustrează importanța relațiilor familiale și a influenței părinților în dezvoltarea și evoluția individului. Este o operă literară care amintește cititorilor de recunoștința și iubirea pe care le purtăm părinților noștri pentru că au fost ghidurile noastre în călătoria vieții.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.