Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Paradox sau greșeală” de Adrian Păunescu este acela că a fost scrisă în anul 1982, într-un moment istoric important pentru România, respectiv în perioada regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu.

Poetul a reușit să transmită prin această poezie un mesaj subtil și profund despre libertatea umană, despre greșelile și paradoxurile care ne definesc, dar și despre importanța iubirii și a conexiunii umane într-o perioadă în care acestea erau suprimate și înăbușite de către regimul comunist.

De-a lungul timpului, poezia „Paradox sau greșeală” a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite creații literare ale lui Adrian Păunescu, fiind apreciată pentru sensul său profund și pentru modul în care reușește să capteze complexitatea naturii umane.


Mai înțelept ca totdeauna
Și tot atât de idiot,
Acum pricep că e totuna,
Să n-ai nimic sau să ai tot.

Și paradoxul mă omoară
Și sunt nebun să mi-l explic,
Că totu-a fost pană aseară
Și astazi nu mai e nimic.

Sunt sclavul presimțirii sumbre,
Pe care mi-o-nsușesc intim,
Că viețuim ca niște umbre
Și că și umbrele murim.

Și, cum nu-i nimeni să te-acuze,
De stratageme și de măști,
Cum au putut aceste buze,
S-ascundă faptul că urăsti?

Un clopot bate într-un munte,
Cu neințelesul lui bing-bang,
Minunea dragostei înfrânte
Și-a suferinței după rang.

Rezumat extins la poezia Paradox sau greșeală de Adrian Păunescu

„Poezia Paradox sau greșeală” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra naturii umane și a condiției umane în general. Poemul începe cu versurile „Nu pot să iubesc / decât o singură dată”, exprimând astfel dorința de a trăi o singură iubire adevărată și de a fi devotat acesteia pe tot parcursul vieții. Însă, paradoxal, poetul recunoaște că „Iubesc mereu / mai mult decât prima oară”, sugerând că dragostea poate crește și se poate dezvolta de-a lungul timpului.

Poemul continuă să exploreze acest paradox al naturii umane, punând în discuție întrebări precum „De ce oamenii își doresc ceea ce nu pot avea?” sau „De ce ne dorim să fim alții decât suntem?”. Adrian Păunescu sugerează că acestea sunt greșeli sau paradoxuri ale ființei umane, dar și că acestea ne definesc și ne fac să fim ceea ce suntem.

În final, poetul conchide că, deși suntem ființe greșite și paradoxale, acesta este motivul pentru care suntem capabili să iubim și să creăm lucruri frumoase. Poemul se încheie cu versurile „Și încă o greșeală / în plus și-o să fac / să te iubesc mai mult / decât pot să iubesc”, sugerând astfel că iubirea este încă un paradox al naturii umane și că, în ciuda acestui fapt, merită să iubim și să fim iubiți.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.