Un fapt interesant despre poezia „Paparuda” de George Topârceanu este că aceasta a fost pusă pe muzică și a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite cântece populare din România. Muzica a fost compusă de către Ion Albeșteanu, iar versurile au fost interpretate de mai mulți artiști consacrați, precum Maria Tănase sau Gică Petrescu.

Cântecul a devenit foarte popular și a fost cântat de-a lungul anilor la evenimente culturale, sărbători naționale și evenimente politice. Astfel, poezia „Paparuda” a depășit granițele literaturii și a devenit o piesă muzicală cunoscută și iubită de publicul larg, reprezentând o modalitate de păstrare și promovare a tradițiilor și valorilor culturale românești.


Paparudă, rudă,
Vino de ne udă;
Paparudă, rudă,
Vino de ne udă;
Ca să-nceapă ploaie,
Să curgă şiroaie
Cu găleata, leata
Peste toată zloata:
Unde dă cu maiul,
Să crească mălaiul,
Unde dă cu sapa
Să curgă cu apa.
Hai, Catrino să sărim,
Paparudele,
Că ştii iarna ce păţim,
Paparudele,
Ca pasărea prin copaci,
Paparudele,
Ploaie multă să faci,
Paparudele.

Rezumat extins la poezia Paparuda de George Topârceanu

Poezia „Paparuda” scrisă de George Topârceanu este o creație literară ce prezintă o tradiție populară românească, numită paparuda, care a avut loc în zonele agricole ale țării.

Poezia începe prin prezentarea personajului Paparuda, care este o zeiță a ploii și a fertilității în mitologia românească. Autorul descrie modul în care oamenii din satele agricole se rugau de Paparuda să le aducă ploaia, care era vitală pentru culturile lor și pentru supraviețuirea lor.

În a doua strofă, poetul prezintă momentul în care Paparuda vine și începe să verse ploaia asupra pământului uscat. Autorul descrie modul în care ploaia aduce viață și speranță în lume, iar oamenii își petrec timpul plăcut sub acoperișurile lor și se bucură de roadele culturilor lor.

În finalul poeziei, autorul subliniază faptul că Paparuda este un personaj important în viața oamenilor din zonele agricole, iar tradiția de a-i aduce ofrande și de a se ruga pentru ploaie continuă să existe până în prezent. Prin intermediul acestei poezii, George Topârceanu își îndeamnă cititorii să respecte tradițiile și valorile populare, care sunt importante pentru cultura și identitatea națională.

În general, poezia „Paparuda” de George Topârceanu este o creație literară care reprezintă o tradiție populară românească și pune în evidență importanța ploii pentru culturile agricole și pentru viața oamenilor. Prin intermediul acestei poezii, autorul își îndeamnă cititorii să respecte și să înțeleagă tradițiile și valorile culturii populare, care au o importanță vitală pentru identitatea națională și pentru viața oamenilor din zonele rurale.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.