Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Pacient la final de veac” de Adrian Păunescu este că ea a fost scrisă într-o perioadă de schimbare și tranziție în România, după căderea regimului comunist în 1989. Această perioadă a fost marcată de schimbări economice, politice și culturale, care au afectat profund societatea românească și au ridicat întrebări despre viitorul acesteia.

Poezia lui Păunescu reflectă aceste preocupări și îndeamnă la introspecție și la reflecție asupra lumii moderne și a umanității. În poezie, pacientul de pe patul de moarte se întreabă despre semnificația vieții sale și despre valoarea umană într-o lume aflată în schimbare și tranziție. Aceste întrebări sunt relevante și astăzi, într-o lume marcată de probleme economice, sociale și politice, care pun în pericol valorile și drepturile umane.

De asemenea, poezia „Pacient la final de veac” este un exemplu de lirică angajată social, care își propune să sensibilizeze și să mobilizeze publicul cu privire la problemele societății contemporane. Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai importanți poeți și activiști culturali din România, care și-a folosit poezia pentru a promova valorile umane și pentru a lupta împotriva injustiției și a corupției în societate.

În concluzie, poezia „Pacient la final de veac” este o capodoperă a lui Adrian Păunescu și o reflecție profundă asupra lumii contemporane și a umanității. Poezia reprezintă o chemare la introspecție și la reflecție asupra vieții noastre și asupra valorilor și drepturilor umane, într-o lume marcată de schimbare și tranziție.


Şi află, doctore, c-aici mă doare,
Acolo unde geme-un colţ de ţară,
Acolo unde plânge fiecare
Ca naţiunea noastră să nu moară.
 
Iar dacă e de completat o fişă,
Te rog, permite-mi să o scriu cu sânge,
Începătura bolii este grijă,
Am tricolorul ciuruit pe sânge.
 
Farmacopeea stă să se răstoarne
Asupra mea cu toate ale sale,
Dar eu port rana veacului în carne
Şi am în splină ţărăneasca jale.
 
Tăiaţi-mă de-a lungul şi de-a latul
Şi dumneata şi ceilalţi doctori, încă,
Apoi să-mi iscăliţi certificatul
Că nu ştiţi boala care mă mănâncă.
 
O, doamne, cum vă înşelaţi cu toţii
Mi-e capul greu de fiecare veste
Şi nici un minister al sănătăţii
De folosinţă, astăzi, nu-mi mai este.
 
Sânt numai un creion care îşi scrie
Problema ţării lui, încă o dată,
Şi-şi copiază pe curat, târzie,
Această dulce ţară zbuciumată.
 
Deci, doctore, acestea se întâmplă,
Acestea să le afle telegraful
Mă trage mâlul veacului de tâmplă
Din care nu vreau să se-aleagă praful.
 
Mai am în mine bucurie multă,
Mai am în mine dorul de-a vă spune
Că nu doar voi, ci alţii mă ascultă,
Să vadă dacă am cuvinte bune.
 
De nici de sanatoriu nu m-apropii
Că n-aveţi voi rezervă pentru mine
Eu sânt bolnav de soarta Europei
Şi Pacea doarme-n inimă la mine.
 
Încolo, câte-o tuse, câte-o gripă,
Dureri de şale, şoc de şapte arte,
Artrită la picior şi la aripă
Şi, mai ales, în tot, un pic de moarte.

Rezumat extins la poezia Pacient la final de veac de Adrian Păunescu

„Pacient la final de veac” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu în 1994, care reflectă asupra lumii moderne și a umanității din perspectiva unui pacient aflat pe patul de moarte. Poezia dezvăluie o abordare filozofică și profundă, care pune sub semnul întrebării valorile societății moderne și existența umană.

În prima strofă, poetul prezintă pacientul aflat pe patul de moarte, care își pune întrebări cu privire la existența sa și la motivul pentru care viața sa se încheie. În a doua strofă, Adrian Păunescu își exprimă opiniile cu privire la societatea contemporană, care se concentrează pe bani și pe consum, în timp ce valorile umane sunt ignorate.

În strofa a treia, poetul se concentrează pe lupta pentru putere și pe războaiele care continuă să aducă suferință și moarte în lume. În ultima strofă, pacientul înțelege că viața sa se apropie de sfârșit și se întreabă dacă va fi uitat sau va fi amintit pentru ceea ce a făcut.

În ansamblu, poezia „Pacient la final de veac” este un avertisment asupra pericolelor lumii moderne și asupra umanității în general. Adrian Păunescu subliniază importanța valorilor umane și a solidarității în societate, în opoziție cu lupta pentru putere și interesul personal. Poezia este un îndemn la introspecție și la reflecție asupra vieții noastre și asupra lumii în care trăim, cu toate provocările și contradicțiile ei.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Pacient la final de veac de Adrian Păunescu

Poezia „Pacient la final de veac” de Adrian Păunescu a fost una dintre creațiile semnificative ale poetului român, care a avut o influență notabilă asupra societății și literaturii din România. Această poezie, scrisă în perioada comunistă, are multiple dimensiuni de influență:

  1. Angajament politic: Poezia reflectă angajamentul puternic al lui Adrian Păunescu în politică și în ideologia comunistă a vremii. Acest lucru a influențat opinia publică și a consolidat imaginea sa ca poet al regimului comunist.
  2. Stil poetic și limbaj direct: Stilul său poetic, caracterizat de un limbaj direct și accesibil, a fost influențat de poezia socială și politică. Aceasta a deschis calea pentru alți poeți și scriitori care au abordat subiecte politice și sociale în mod similar în creațiile lor.
  3. Controversă și critici: Poezia lui Adrian Păunescu, inclusiv „Pacient la final de veac,” a stârnit multă controversă și a fost criticată pentru sprijinul său fățiș pentru regimul comunist. Această controversă a contribuit la discuții aprinse în rândul intelectualilor și a ajutat la conturarea opoziției politice.
  4. Raportarea la istorie: Poezia face referire la momente importante din istoria României și a lumii, cum ar fi Revoluția Franceză și Revoluția din Octombrie. Acest aspect a influențat o mai bună înțelegere a evenimentelor istorice și a relației lor cu realitatea contemporană.
  5. Exprimarea nemulțumirilor sociale: Deși poezia lui Păunescu susține în mare parte regimul comunist, ea conține și elemente care pot fi citite ca critici subtile la problemele sociale și economice din acea perioadă. Aceste elemente au putut inspira gânditori și critici sociali să reflecteze asupra problemelor din societatea românească.

În concluzie, poezia „Pacient la final de veac” de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă în contextul politico-cultural al României comuniste, atât în sprijinirea regimului comunist, cât și în stimularea dezbaterilor și criticii. Acest poem a fost un exemplu important al modului în care poezia poate fi folosită pentru a comunica idei politice și sociale.