George Cosbuc

George Coşbuc a scris poezia „Osman-paşa” în anul 1892, cu ocazia aniversării a 15 ani de la Bătălia de la Plevna. Acest eveniment a fost un moment important în istoria României, deoarece a fost una dintre bătăliile decisive din Războiul de Independență al României din 1877-1878.

Poezia a fost scrisă într-un stil epic şi este considerată una dintre cele mai importante poezii ale lui Coşbuc. În afară de descrierea luptelor de la Plevna, poezia prezintă şi valorile de patriotism, curaj şi sacrificiu ale soldaţilor români şi ai altor naţiuni implicate în conflict.

De asemenea, „Osman-paşa” a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii istorice din literatura română, fiind inclusă în manualele şcolare şi fiind recitată în diferite ocazii publice. Aceasta a contribuit la consolidarea imaginarului colectiv referitor la eroismul şi patriotismul românilor în timpul Războiului de Independență.


Acum te cutremuri! Cunoşti
Că drumul ţi-e în marginea gropii.
Degeaba te-azvârli şi te-apropii
Cu vuiet şi tropot de oşti.
 
În frunte, pe calul tău murg,
Pornit-ai urgia pieririi,
Strivit-ai în şanţ grenadirii
Dar iată, că rănile-ţi curg,
 
Se sperie murgul de puşti,
Şi-ţi scapă din scară piciorul,
Turbat e împrejuru-ţi omorul,
Cu dinţii tu gura ţi-o muşti.
 
Se-ncurcă taberele-n drum
Şi-ţi fug călăreţii de-a valma,
Ridică-ţi, puternice, palma
Şi opreşte-ţi tabiile-acum!
 
Cuvântul ce-odată fu zid
Când vrut-au nizamii să fugă,
Azi lor li se pare că-i rugă
S-alerge mai iute spre Vid.
 
Ai aripi, grăbitule vânt,
Tu şoimule, a cerului cale!
Fă locuri oştirilor tale,
Să intre mai iute-n pământ.
 
Şi-n sine-ţi tu zis-ai: E rău!
Ca norii ce-ntunecă luna,
Curgeam de pe dealuri întruna
Noi, răii poporului tău.
 
De-a lungul întinsei câmpii
Aleargă sălbatica spaimă
Şi, plină de geamăt, îngaimă
Şi rugi şi blesteme pustii
Gaziule-Osmane, eşti prins!
Şi toate cetăţile tale
Vor sta-ntunecate de jale,
Că soarele lumii li-e stins.
 
Dar astfel e soarta, eroi!
Căci soarele care se stinse
La voi, o războinici, s-aprinse
Mai vrednic de viaţă, la noi!

Rezumat extins la poezia Osman-paşa de George Coşbuc

Poezia „Osman-paşa” scrisă de George Coşbuc, face parte din ciclul „Legende istorice”, şi prezintă un moment important din istoria României, respectiv Bătălia de la Plevna din 1877. Poezia urmăreşte figura lui Osman-paşa, comandantul otoman care a condus apărarea oraşului Plevna împotriva forţelor ruseşti.

În prima strofă, poetul prezintă imaginea unui soldat rănit care este purtat pe braţe de camarazi. În această imagine de suferinţă şi durere, poetul sugerează curajul şi sacrificiul acestor oameni care şi-au dat viaţa pentru ţara lor.

În următoarele strofe, Coşbuc descrie momentele tensionate şi pline de pericole ale luptelor de la Plevna. El prezintă imaginea Osman-paşei, care îşi dă seama că va pierde bătălia, dar care refuză să se predea. Într-un discurs emoţionant, Osman-paşa îi îndeamnă pe soldaţi să lupte până la ultima suflare şi să apere onoarea lor şi a ţării lor.

În final, poetul îl descrie pe Osman-paşa ca pe un erou naţional, care a murit în luptă, dar care a rămas în memoria şi în inima poporului român. Poezia transmite mesajul că în faţa provocărilor şi a greutăţilor, este important să rămânem puternici şi să avem curajul de a ne apăra valorile şi identitatea.

Este important de menţionat că această poezie a fost scrisă într-o perioadă în care lupta pentru independenţa României era la fel de puternică ca şi lupta eroică a soldaţilor români şi rusi de la Plevna. Prin această poezie, George Coşbuc a transmis un mesaj de unitate, curaj şi dorinţă de libertate pentru toţi românii.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Osman-paşa de George Coşbuc

Poezia „Osman-paşa” de George Coșbuc a avut o influență semnificativă asupra literaturii române și a culturii în general în următoarele moduri:

  1. Promovarea valorilor eroismului și curajului: Poezia celebră sacrificiul și curajul lui Osman-pașa în fața inamicului în timpul Războiului de Independență al României. Aceasta a promovat valorile eroismului și a inspirat cititorii să admire curajul în fața adversității.
  2. Contribuția la literatura de război: Poezia „Osman-paşa” este un exemplu de literatură de război care a ilustrat sacrificiul eroic al militarilor în lupta pentru independență. Aceasta a avut un impact în conștientizarea și aprecierea eforturilor militare.
  3. Popularitatea și recunoașterea lui Coșbuc: George Coșbuc a fost un poet extrem de popular în România, iar poeziile sale au avut un impact puternic asupra publicului. Poezia „Osman-paşa” a contribuit la consolidarea statutului său ca unul dintre cei mai apreciați poeți români.
  4. Inspirarea patriotismului: Poezia a stârnit un sentiment de patriotism și mândrie națională în rândul cititorilor, contribuind la consolidarea identității naționale românești în contextul luptei pentru independență.
  5. Continuarea tradiției literare: Poezia „Osman-paşa” a inspirat și a influențat alți scriitori și poeți să abordeze subiecte similare în operele lor și să continue tradiția literaturii eroice în România.

În concluzie, poezia „Osman-paşa” de George Coșbuc a avut o influență semnificativă în literatura și cultura română, promovând valorile eroismului și patriotismului și contribuind la dezvoltarea literaturii de război și a identității naționale românești în perioada sa istorică.