Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Orație de nuntă” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost scrisă în anul 1977, în perioada regimului comunist din România. Poezia a fost publicată pentru prima dată în revista „Amfiteatru” și a devenit foarte populară în rândul tinerilor căsătoriți din acea vreme, fiind recitată adesea la nunți și evenimente festive.

De asemenea, poezia „Orație de nuntă” a fost una dintre cele mai iubite și cunoscute poezii ale lui Adrian Păunescu, fiind adesea citată și recitată în diferite contexte culturale și artistice. Poezia a fost inclusă în numeroase antologii literare și a fost adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi muzica și teatrul, consolidând poziția lui Adrian Păunescu ca fiind unul dintre cei mai importanți poeți și personalități culturale române ale secolului al XX-lea.

De asemenea, tema iubirii și a căsătoriei este una dintre cele mai importante teme ale literaturii și filozofiei, continuând să inspire oameni din întreaga lume. Poezia „Orație de nuntă” a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost inclusă în antologii literare internaționale, consolidând poziția lui Adrian Păunescu ca fiind unul dintre cei mai importanți poeți și ambasadori culturali ai României.


Astfel după tine se încheie toate.
Trag oblonul negru la fereastra mea.
Nu mai vreau decepţii, vreau singurătate,
Nu mai vreau iubire, voi abandona.
 
Avusesem dreptul şi eu, ca oricare,
La o nebunie, la un ultim glonţ
Ultima speranţă, ultima-ncercare
Dar în magazie era doar gablonz.
 
Nu-i nici o problemă, toate-s foarte bune.
Te-am iubit desigur, cum mi-ar sta să neg…
Şi cu pasiune, şi cu voluptate
Şi credeam în tine, vrednic şi întreg.
 
Hai, întinde mâna pentru despărţire
Schimbă-ţi telefonul, că şi eu mi-l schimb
Salutări miresei, salutări la mire,
Poate se rezolvă toate între timp.
 
Intră în mulţime, nimeni n-o să ştie
Doua, trei persone care ne-au ascuns,
Eu voi ţine minte scurta nebunie
Şi-ntrebarea noastră fără de răspuns.
 
Firea ta ciudată n-o voi regăsi-o
Nici n-ar fi nevoie, tu ramâi un mit.
Nuntă fericită, te-am iubit, adio,
Nu întoarce capul, pleacă, te-am iubit!
 
Vezi că se confirmă bârfa despre mine:
Te-am lăsat deodată crud şi nefiresc
Totuşi ţine minte, ţine bine minte
Te salvez de mine fiindcă te iubesc.

Rezumat extins la poezia Oraţie de nuntă de Adrian Păunescu

Poezia „Orație de nuntă” scrisă de Adrian Păunescu este o poezie lirică care celebrează uniunea dintre doi îndrăgostiți și exprimă speranța și bucuria pentru căsătorie și pentru o viață împreună. În poezie, vocea lirică folosește imagini poetice și metafore pentru a crea o atmosferă de emoție și înălțare spirituală.

Poezia începe cu o invitație la nunta celor doi îndrăgostiți, în care vocea lirică descrie evenimentul ca fiind un moment special, în care dragostea este sărbătorită și cinstită. El exprimă speranța că cei doi îndrăgostiți vor trăi o viață fericită și împărtășește bucuria tuturor celor prezenți la eveniment.

În continuare, vocea lirică descrie frumusețea și unicitatea fiecărui cuplu și subliniază importanța iubirii și a respectului reciproc într-o relație. El își exprimă admirația și respectul pentru cei doi îndrăgostiți și își dorește ca viața lor să fie plină de bucurii și împliniri.

În partea a doua a poeziei, vocea lirică subliniază importanța uniunii dintre cei doi îndrăgostiți și exprimă speranța că aceasta va fi una puternică și durabilă. El își exprimă încrederea în puterea iubirii și a sacrificiului într-o relație și își dorește ca cei doi să fie uniți într-o dragoste trainică și adevărată.

În final, vocea lirică își exprimă urarea ca cei doi îndrăgostiți să trăiască o viață plină de fericire și împliniri, iar dragostea lor să fie mereu viuă și puternică.

În concluzie, poezia „Orație de nuntă” este un poem liric profund și emoționant despre dragoste, căsătorie și bucuria vieții. Vocea lirică exprimă speranța și bucuria pentru uniunea celor doi îndrăgostiți și subliniază importanța iubirii și a respectului reciproc într-o relație. Poezia este un exemplu de virtuozitate poetică și de profunzime emoțională, care îl plasează pe Adrian Păunescu în rândul celor mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Oraţie de nuntă de Adrian Păunescu

Poezia „Orație de nuntă” de Adrian Păunescu nu a avut un impact semnificativ în literatura română sau în cultura română în general. Adrian Păunescu a fost cunoscut mai ales pentru poeziile sale cu tematică socială și politică, care au reflectat schimbările și evenimentele din România în timpul perioadei comuniste. „Orație de nuntă” este mai degrabă o creație de dragoste și nu s-a bucurat de aceeași atenție sau influență ca alte lucrări ale sale. Cu toate acestea, Adrian Păunescu a fost un autor prolific, iar contribuția sa la literatura și cultura română a fost notabilă în ansamblu, dar mai degrabă prin alte opere decât prin „Orație de nuntă”.