Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Ora confuză” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din ciclul de poezii intitulat „Cărticica de seară,” publicat pentru prima dată în 1928. Acest ciclu de poezii explorează teme filozofice și existențiale într-un mod simplu, dar profund, și este reprezentativ pentru stilul caracteristic al lui Arghezi.

„Ora confuză” este una dintre poeziile care abordează tema timpului și a existenței umane. Poemul începe cu descrierea unei ore care este „confuză,” sugerând că timpul în sine poate fi enigmatic și dificil de înțeles. Autorul continuă prin a examina întrebările fundamentale ale existenței umane, cum ar fi sensul vieții, moartea și existența într-un univers vast.


Nu aș voi nici să mă plîng și nici să gem,
N-aș mai voi acum nici să blestem,
Nici dușmănia făr-asemănare
Nu mă mai tulbură și doare.
Nu mi-e mînie, nu mi-e deznădejde,
Cu alte umbre ceasul se-nnădeşte,
Nelămurit; șoptit a rugăciune,
Și nu pot ști nimic din ce-am a spune
Și nu am cui, căci nu-nțelege nime
Cum nici eu nu-nţeleg ce e cu mine.
Te iau duhovnic, suflete,-n tăcere
Ești tu măcar, sau sufăr de-o părere ?
Ca să te am eu, bobule de rouă,
M-am împărțit ca ziua, pe din două,
Și m-am gîndit că partea pămîntească
Celeialalte poate să se spovedească.
Dar ce să-ți spui ? Că n-am nimic de spus.
O ceață mă pătrunde, pare că de sus,
Și alta vine nu știu de unde a venit,
Parc-aș trăi și parc-aș fi murit,
Parcă aș fi și parcă aș fi fost,
Parcă-s pribeag și fără adăpost.
Un pai, o pleavă, un scaiete,
O ușa fără de părete
Sau o fereastră-n gol.
Nu pot nici să mă culc , nici să mă scol
Și mă trezesc cu cineva umblînd,
Și zic că poate-ar fi un gînd,
Dar gîndul mi-e și el nedeslușit,
De cine a intrat, de cine a ieșit
Din camerele mele, călcate pe furiș
Fără păreți și-acoperiș.
Mi-e frică de ceva. Pe-aci, pe undeva,
Se tot petrece, tot cîte ceva,
Taine ursuze, chipuri de secunde.
Nimicul se-mpletește și se -ascunde.
De cînd mă știu și m-am simțit mă-mbie
O viață petrecută-n agonie
Un început fără sfîrșit știut
Și un sfîrșit mereu fără-nceput.

Rezumat extins la poezia Ora confuza de Tudor Arghezi

Poezia „Ora confuză” de Tudor Arghezi este o lucrare profundă care face parte din ciclul său de poezii intitulat „Cărticica de seară,” publicat pentru prima dată în 1928. Acest ciclu de poezii explorează teme filozofice și existențiale într-un stil simplu, dar profund, specific lui Arghezi. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe cu imaginea unei „ore confuze,” sugerând că timpul însuși poate fi enigmatic și dificil de înțeles. Aceasta deschide calea pentru o reflecție profundă asupra întrebărilor fundamentale ale existenței umane.

Arghezi explorează sensul vieții și moartea, aducând în discuție filozofia existențială. El se întreabă despre rostul omenirii și scopul acesteia în universul vast. Poetul subliniază misterul care înconjoară aceste întrebări, sugerând că răspunsurile pot fi evazive și greu de obținut.

Limbajul utilizat în poezie este simplu și accesibil, ceea ce face ca mesajul să fie la îndemâna oricărui cititor. Cu toate acestea, mesajul este profund și provocator, invitându-i pe cititori să reflecteze asupra condiției umane și asupra misterelor vieții.

Arghezi folosește imagini poetice puternice pentru a ilustra aceste concepte abstracte, creând o atmosferă de contemplare și introspecție. Poezia pune în evidență natura enigmatică a existenței umane și sugerează că unele răspunsuri pot rămâne pentru totdeauna ascunse.

În concluzie, „Ora confuză” de Tudor Arghezi este o poezie profundă și introspectivă care provoacă cititorii să reflecteze asupra sensului vieții și asupra misterelor existenței umane. Prin intermediul unui limbaj simplu, dar evocativ, poetul invită cititorii să exploreze întrebări filozofice esențiale într-un mod accesibil și provocator. Această poezie rămâne una dintre creațiile semnificative ale lui Arghezi în literatura română, datorită mesajului său atemporal și a capacității sale de a provoca gândirea profundă.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.