Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Opriți această frunză” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată și cântată de mai mulți artiști din România. Printre aceștia se numără și cunoscuta interpretă de muzică ușoară Margareta Pâslaru, care a lansat o versiune a poeziei pe albumul său „Mărturisesc”.

De asemenea, poezia a inspirat și a fost adaptată în diverse forme artistice, precum filme, piese de teatru sau concerte. În anul 2003, la împlinirea a 30 de ani de la apariția poeziei, a fost organizat la București un concert intitulat „Opriți această frunză”, la care au participat câțiva dintre cei mai importanți artiști din România.

Poezia „Opriți această frunză” a devenit astfel un simbol al luptei împotriva efemerității și a trecerii timpului și a inspirat oamenii să trăiască fiecare moment al vieții cu intensitate și pasiune. Aceasta a rămas una dintre cele mai populare și apreciate poezii scrise de Adrian Păunescu și a contribuit la consolidarea statutului său ca unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori din România.


Atunci când cade frunza pornită să răstoarne
Întreaga roată a lumii şi fiecare pom
O simt că mi se rupe din sânge şi din carne
Şi mi se face milă de lume şi de om.
 
Şi mi se face milă de mine şi de tine
Şi frunza care cade mă-nebuneşte iar
Şi –apoi de-atâtea lacrimi îmi e puţin mai bine
Şi îmi se desfrunzeşte pe trup un calendar.
 
Şi nu se mai întamplă nimic din cele sfinte
Doar frunza care cade în dulce hodoronc
Şi nu mai am putere şi nu mai am cuvinte
Şi fiecare fibră răsună ca un gong.
 
Opriţi pe creangă frunza, destul cu-atâta toamnă,
Destul cu-atâta ceaţă şi oameni neciteţi
Opriţi această frunză de foc ce mă condamnă
Să ştiu măsura scurtei mele vieţi.

Rezumat extins la poezia Opriţi această frunză de Adrian Păunescu

„Opriți această frunză” este o poezie emblematică scrisă de Adrian Păunescu, care își propune să transmită mesajul de a opri timpul și de a trăi intens fiecare moment al vieții. Poezia a fost publicată în volumul „Vorbește vinul” din 1973 și a fost una dintre cele mai populare și apreciate poezii scrise de Păunescu.

Poezia începe prin a descrie o frunză care cade și care simbolizează trecerea timpului și efemeritatea vieții. Poetul își exprimă regretul că timpul trece prea repede și că nu putem să îl oprim sau să îl controlăm. În versurile sale, Păunescu transmite dorința de a trăi intens fiecare moment al vieții și de a nu lăsa timpul să treacă fără să simțim cu adevărat viața.

În finalul poeziei, poetul reușește să îi convingă pe cititori să încerce să oprească timpul și să trăiască fiecare clipă cu intensitate. El subliniază importanța de a trăi cu pasiune și curaj și de a nu lăsa nicio oportunitate să treacă neobservată. Poezia transmite un mesaj puternic de înțelegere a efemerității vieții și încurajează cititorii să profite de fiecare zi și să se bucure de fiecare moment.

În general, „Opriți această frunză” este o poezie profundă și emoționantă, care încurajează oamenii să ia controlul asupra vieții lor și să se bucure de fiecare moment. Poezia reprezintă o chemare la acțiune, încurajându-i pe oameni să se bucure de viață și să își trăiască viața cu intensitate și pasiune. Este o operă care a ajutat la înțelegerea mai profundă a conceptului de efemeritate și a importanței de a ne trăi viețile cu adevărat.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.