Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Opreliște” scrisă de Adrian Păunescu este că a fost publicată pentru prima dată în anul 1986, în volumul său de poezii intitulat „Totuși iubirea”. Această poezie a devenit una dintre cele mai populare și apreciate poezii scrise de Păunescu și a fost inclusă în multe antologii de poezie românească.

De asemenea, poezia „Opreliște” a fost interpretată de către mulți artiști și cântăreți români, printre care se numără și trupa rock Cargo, care a inclus versurile acestei poezii într-una dintre piesele sale intitulate „Opreliște în zori”.

De-a lungul timpului, poezia „Opreliște” a fost interpretată și de alți artiști români, precum Mircea Vintilă sau Alexandru Andrieș, ceea ce demonstrează popularitatea și impactul acesteia în cultura românească.

În plus, poezia „Opreliște” a fost tradusă și în alte limbi străine, cum ar fi engleza sau franceza, fiind astfel cunoscută și apreciată în afara granițelor României.


Ne-am fi iubit, într-adevăr,
până la moarte, de nu s-ar fi inventat
acest drog, acest surogat, scrisul.

Rezumat extins la poezia Opreliște de Adrian Păunescu

Poezia „Opreliște” scrisă de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra ideii de libertate și a prețului pe care trebuie să-l plătim pentru aceasta. Titlul însuși sugerează o anumită limitare, o barieră care trebuie depășită pentru a ajunge la libertate.

În primele strofe, poetul descrie o lume în care oamenii trăiesc sub stăpânirea unor „oprelști”, adică sub restricții și limite impuse de societate și de propriile lor frici. El face referire la oameni care sunt preocupați numai de propria lor existență și ignoră problemele celorlalți, cu toate că aceștia din urmă sunt la fel de importanți și de demni de a fi luați în considerare.

În continuare, Păunescu vorbește despre prețul pe care trebuie să-l plătească cei care își doresc să devină liberi. El vorbește despre cum libertatea poate fi obținută numai prin luptă și sacrificiu, prin renunțarea la confortul și siguranța de zi cu zi și prin acceptarea riscului și a incertitudinii. În această luptă, el subliniază că cea mai mare victorie este cea obținută asupra propriilor temeri și îndoială.

În ultimele strofe, poetul ajunge la concluzia că libertatea este o luptă care trebuie purtată în fiecare zi, o luptă care poate fi câștigată numai prin încăpățânare și perseverență. El sugerează că această luptă este vitală pentru a atinge ceea ce este cu adevărat important în viață și că este mai importantă decât orice altă bogăție sau putere.

În ansamblu, poezia „Opreliște” este o meditație profundă asupra ideii de libertate și a prețului pe care trebuie să-l plătim pentru a ajunge la ea. Poetul sugerează că libertatea este o luptă pe care trebuie să o purtăm în fiecare zi și că trebuie să fim pregătiți să renunțăm la confortul și siguranța de zi cu zi pentru a o obține. Este o poezie puternică și inspirațională, care ne încurajează să ne depășim limitele și să luptăm pentru ceea ce credem că este corect și important.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.