vasile-alecsandri

„Poezia Omule, boule” este o satiră socială scrisă de Vasile Alecsandri în 1845, care ironizează mentalitatea analfabeților din mediul rural. Titlul sugerează un dialog între două personaje diferite, „omul” și „boul”, dar de fapt personajele sunt una și aceeași.

În poezie, autorul critică lipsa de educație și de cultură a oamenilor din sat, preocupați doar de traiul de zi cu zi și de mici probleme, ignorându-și propria ignoranță și lipsa de perspectivă.

Poezia a fost un succes în epocă datorită umorului său inteligent și a modului în care a reușit să aducă în prim-plan problemele sociale importante ale vremii. De-a lungul timpului, „Omule, boule” a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Vasile Alecsandri și a rămas un text relevant și astăzi, reprezentând o critică adusă ignoranței și superficialității în orice formă.


Au nu vezi unde mă duc,
Omule, boule?
C-un condur şi c-un papuc,
Omule, boule,
Cu papucul târşâind,
Cu condurul tropăind.
Că de când m-am măritat
Şi te-am luat de bărbat,
Nu te-ai mai trezit din prost
Şi de necaz mi-ai tot fost.

Te-am mânat să ari la plug
Cu cei patru boi la jug.
Plugu-mi lăsaşi la nevoi
Şi-mi pierduşi sărmanii boi!
Apoi încă te-am mânat
Şi cu puşca la vânat.
Puşca-n două mi-o frânseşi
Şi nimic nu aduseşi.
Şi-am dat cofa să te duci
La puţ, apă să-mi aduci.

Căzuşi, cofa mi-o spărseşi,
Nici doagele n-aduseşi.
Te-am mânat apoi pe loc
Cu hârbul să-mi aduci foc;
Hârbul mi l-ai bucăţit,
Sprâncenele ţi-ai pârlit.
Te mânai să-mi tai un lemn
Până când să cer un semn;
Toporul l-ai năpustit,
Sub lemne ai adormit!

Rezumat extins la poezia Omule, boule de Vasile Alecsandri

Poezia „Omule, boule” scrisă de Vasile Alecsandri este o satiră socială și politică. Autorul critică în această poezie corupția și prostia din rândul guvernanților și al societății în general.

Poezia este structurată în patru strofe, fiecare dintre acestea fiind o apostrofă către „omule, boule”, adresându-i-se cu un ton ironic și plin de reproșuri. Alecsandri îl acuză pe „omul, boule” că nu vede că este furat de cei ce-l conduc, că este manipulat și că nu este capabil să ia decizii inteligente și să se opună corupției și abuzurilor.

În finalul poeziei, autorul îndeamnă „omul, boule” să se trezească, să-și deschidă ochii și să ia atitudine împotriva celor care îl exploatează și îi fură drepturile.

Poezia „Omule, boule” este o critică socială actuală și astăzi, mesajul transmis de Alecsandri fiind unul valabil pentru orice societate în care corupția și prostia sunt probleme serioase.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.