vasile-alecsandri

Poezia „Omul urât” este o satiră socială în care autorul critică prejudecățile sociale, rasismul și ipocrizia. Alecsandri creează un portret al unui bărbat care este exclus din societate pentru că este considerat urât. În ciuda eforturilor sale de a se integra și de a fi acceptat de ceilalți, el este mereu respins și disprețuit. Poezia sugerează că societatea este adesea nedreaptă și că valorile sale nu ar trebui să fie dictate de aspectul fizic sau de stereotipuri.


Vai de mine! ce m-oi face?
Ce iubesc mamei nu-i place.
De-ar plăcea mamei ca mie,
Duce-m-aş la cununie,
Şi m-aş duce ca vântul
Când spulberă pământul;
Iar de-a fi să mă mărit
Cu omul ce-mi e urât,
Duce-m-aş iar ca vântul
Ca să-mi aflu mormântul.
Decât cu urâtu-n casă,
Mai bine cu boala-n oase.
Din boală vraciul te scoate,
Iară din urât nu poate,
Că urâtul n-are vad
Decât scândura de brad,
Urâtul n-are sfârşinţă
Decât cu trei coţi de pânză

Rezumat extins la poezia Omul urât de Vasile Alecsandri

Poezia „Omul urât” scrisă de Vasile Alecsandri este o satiră socială care îşi propune să critice comportamentul uman într-o manieră ironică. Prin intermediul acestei poezii, autorul explorează stereotipurile şi prejudecăţile din societatea românească a secolului al XIX-lea şi vorbeşte despre înfrumuseţarea exteriorului în detrimentul frumuseţii interioare.

În poem, Alecsandri descrie un bărbat urât, însă cu un suflet frumos, care este ignorat şi respins de către societatea superficială în care trăieşte. El este un exemplu al modului în care oamenii judecă şi resping pe ceilalţi pe baza aspectului lor fizic, fără să ia în considerare ceea ce se află în interiorul lor.

Deşi tema poeziei este una serioasă, Alecsandri o abordează cu un ton ironic şi umoristic, creând astfel un contrast între subiectul poeziei şi modul în care acesta este tratat. În final, mesajul implicit al poeziei este acela că frumuseţea fizică nu trebuie să primeze în faţa frumuseţii interioare şi că prejudecăţile noastre ar trebui să fie depăşite în favoarea unei atitudini mai deschise şi mai umane faţă de cei din jurul nostru.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.