George Cosbuc

Oltenii lui Tudor este o poezie scrisă de George Coșbuc în anul 1894, în care autorul descrie curajul și hotărârea oltenilor în lupta pentru independența României, sub conducerea lui Tudor Vladimirescu.

Poezia începe prin prezentarea frumuseții și bogăției Olteniei, dar și a necazurilor la care au fost supuși oamenii din această regiune, din cauza ocupației otomane. În continuare, Coșbuc descrie oltenii ca fiind oameni mândri, curajoși și hotărâți, care nu se lasă doborâți de greutăți și care luptă pentru drepturile lor.

Autorul subliniază faptul că oltenii erau cunoscuți pentru curajul lor și că se băteau cu vitejie în lupte, dar și pentru faptul că luptau nu doar pentru interesele lor personale, ci și pentru cauza națională. În ultima strofă, Coșbuc face un apel către olteni să continue să lupte pentru libertatea țării lor și să urmeze exemplul lui Tudor Vladimirescu.

Prin intermediul acestei poezii, George Coșbuc celebrează lupta oltenilor pentru libertatea țării și subliniază importanța liderului lor, Tudor Vladimirescu. Poezia este un elogiu adus curajului și hotărârii oltenilor, dar și un apel către toți românii să lupte pentru libertate și independență, precum au făcut oltenii sub conducerea lui Tudor Vladimirescu.


Vine-un chiot dinspre munte,
Vine freamăt din păduri
Tudor domnul vine-n frunte,
Cu mulţimea de panduri!
Iar din Jiu, din apă sfântă,
Iese cântec vitejesc,
Şi cu glas de surle cântă
Tot poporul românesc.
 
Las să-i sune surle-n ţară,
Să-şi adune-olteni destui,
Ţara s-o vedem noi iară
Veselă pe urma lui
Mândra patrie română
Nu sub braţ de oameni slabi,
Ci voinică şi stăpână
Cum a fost sub Basarabi.
 
Zboară corbi pe sus, băiete,
Cârduri negre se-nvârtesc,
Şi se zbat de-atâta sete
Şi de foame se izbesc:
N-au s-aştepte oltenii rugă
Să le dea de hrană-n văi
Oh, ciocoi, te-ajung în fugă
Toţi răzbunătorii tăi!
 
Cine vrea părtaş să fie
Dreptului pe-acest pământ
După Tudorin să vie!
Că-i trimis de Domnul sfânt
Să ne scape-acum odată
De ciocoi, căci Dumnezeu
Însuşi s-a pornit să-i bată,
Cum ne bat şi ei mereu.
 
Ridicaţi, români, Dreptăţii
Steag cu sfântul George-acum
Sfintei Legi şi libertăţii
Faceţi-i odată drum!
Cine nu-i cu voi, să ştie
Că izbit va fi de voi,
De cei straşnici în mânie
Şi din leagăn de eroi.
 
Domnul Tudor să trăiască!
Sus cu toţii, pui de lei,
Pentru ţara Românească,
Pentru drepturile ei!
A-mbrăcat cămaşa morţii
Domnul Tudor, ca Hristos,
Dar schimba-va pasul sorţii,
Va trânti dranii jos!

Rezumat extins la poezia Oltenii lui Tudor de George Coşbuc

Poezia „Oltenii lui Tudor” de George Coșbuc este un omagiu adus lui Tudor Vladimirescu și luptei sale pentru eliberarea țării de sub ocupația otomană. În această poezie, autorul prezintă caracteristicile principale ale oltenilor, oamenii care au fost alături de Tudor în timpul răscoalei lor împotriva turcilor.

În prima strofă, Coșbuc descrie frumusețea și bogăția Olteniei, dar și necazurile la care a fost supusă această provincie datorită ocupației turcești. În următoarele strofe, poetul descrie Oltenii ca fiind oameni mândri, curajoși și hotărâți, care nu se lasă doborâți de greutăți și luptă pentru drepturile lor. Aceștia sunt prezentati ca având o personalitate puternică și o determinare remarcabilă.

În strofa a treia, Coșbuc menționează că Oltenii erau cunoscuți pentru curajul lor și că se băteau cu vitejie în lupte. În plus, autorul subliniază faptul că acești oameni nu erau interesați doar de propriile interese, ci luptau și pentru cauza națională. În ultima strofă, Coșbuc face o apel către olteni să continue să lupte pentru libertatea țării lor și să urmeze exemplul lui Tudor Vladimirescu.

În general, poezia „Oltenii lui Tudor” este un elogiu adus oltenilor și luptei lor pentru libertate, precum și un omagiu adus lui Tudor Vladimirescu, care a fost un lider important în lupta pentru independența țării. Prin intermediul acestei poezii, autorul subliniază faptul că Oltenii au fost oameni remarcabili, puternici și hotărâți, care merită să fie respectați și admirați pentru curajul lor.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Oltenii lui Tudor de George Coşbuc

Poezia ‘Oltenii lui Tudor’ de George Coșbuc a avut o influență semnificativă asupra literaturii și culturii române. Ea prezintă cu mândrie și admirație tradițiile și caracteristicile poporului oltenesc, contribuind la promovarea și aprecierea culturii regionale. Coșbuc a reușit să captureze autenticitatea și specificul oltenesc în versuri pline de viață și culoare. Această poezie a avut un impact pozitiv asupra percepției și cunoașterii culturii oltenesti și a contribuit la consolidarea identității naționale române. De asemenea, a inspirat alți scriitori și poeți să exploreze diversitatea culturală a României în operele lor. ‘Oltenii lui Tudor’ rămâne o mărturie valoroasă a bogăției culturale a țării și a influenței literaturii în promovarea acestei diversități.