Un fapt divers interesant despre poezia „Olarii” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Zări,” publicat în 1935. Acest ciclu de poezii explorează diverse aspecte ale naturii, dragostei și existenței umane.
„Poezia „Olarii” prezintă o imagine poetică a meșteșugarilor olari care modelează lutul pentru a crea vase și obiecte de ceramică. Blaga folosește această imagine pentru a sublinia ideea că mâinile omului pot da formă și frumusețe materiei prime.
De veacuri ei îşi au aci lăcaşul, de la începutul
cel dintâi, groteşti şi tâmpi, guşaţii fără grai.
Olari ei sunt, sortiţi să-nmoaie şi să coacă lutul.
Ca nişte zmei întârziaţi şi blânzi
cu feţe prelungite în cimpoaie,
arhaici inşi, îşi poartă pe sub plai
un vis fragil prin zilele greoaie.
Se-nvârte roata, sfârâind, în orice casă.
De faţă sunt, în inimă, tiparele bătrâne.
Trudescu-se ca-n somn olarii, şi mocnesc lângă cuptoare.
Numai arar sunt cercetaţi
de vreo lumină şi de zâne.
În văile sublimelor recolte
nu este sat cu duhuri mai încete,
dar nici alt sat în care să se ardă
ulcioare mai frumoase şi mai zvelte,
cu mijlocul de păcătoase sfinte fete.
Rezumat extins la poezia Olarii de Lucian Blaga
„Poezia „Olarii” de Lucian Blaga este o oda poetică adusă meșteșugarilor olari, publicată în ciclul „Zări” în 1935. Poezia celebrează creativitatea și măiestria acestor meșteșugari care transformă lutul în opere de artă.
Blaga prezintă olarii în timpul muncii lor, evidențiind abilitățile lor de a da formă și frumusețe materiei prime. Prin aceasta, poetul subliniază importanța mâinilor omului în procesul de creație.
Versurile poeziei transmit admirația lui Blaga pentru meșteșugari și pentru capacitatea lor de a transforma materiale simple în obiecte de valoare artistică. El celebrează arta și creativitatea umană în procesul de a da naștere unor opere semnificative în lume.
„Poezia „Olarii” este un elogiu adus muncii meșteșugarilor și, în același timp, un apel la aprecierea artei și a procesului creativ. Ea evidențiază că fiecare mâna umană poate fi un instrument de frumusețe și că arta poate fi găsită în cele mai simple lucruri din viața noastră cotidiană.”
Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.
A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.