George-Bacovia poezii


Un fapt divers interesant despre poezia „Oh, amurguri” de George Bacovia este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „Plumb.” Ciclul „Plumb” este una dintre cele mai cunoscute și influente creații ale lui Bacovia și este caracterizat prin tonul său profund melancolic și introspectiv.

„Plumb” este un ciclu de poezii care explorează teme precum tristețea, singurătatea, deziluzia și efemeritatea vieții. Poetul Bacovia utilizează imagini sumbre și simboluri pentru a transmite aceste emoții și pentru a crea o atmosferă de opresiune și de îndoială.


Oh, amurguri violete…
Vine Iarna cu plânsori de piculine…
Peste parcul părăsit
Cad regrete
Si un negru croncănit…
Vesnicie, Enervare…
Din fanfare funerare
Toamna sună, agonie…
Vânt de gheată s-a pornit,
Iar sub crengile schelete,
– Hohot de smintit.
Nici o urmă despre tine,
– Vine, nu vine…
Oh, amurguri violete…

Rezumat extins la poezia Oh, amurguri de George Bacovia

„Oh, amurguri” de George Bacovia este o poezie profund melancolică care face parte din celebrul ciclu „Plumb.” Această poezie aduce în prim plan tema amurgului și a încheierii, ilustrând tonul sumbru și introspectiv care caracterizează opera lui Bacovia. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe cu versurile „Oh, amurguri sumbre, ce mari vă sunt! / Cu bolte goale de granit și aur.” Aceste versuri sugerează o imagine a amurgurilor care par grandioase și impresionante, dar totuși goale și efemere. Folosind metafora „bolte goale de granit și aur,” poetul evidențiază aspectul aparent strălucitor, dar vid al amurgurilor.

În prima strofă, poetul descrie „frunzele moi de-un verde argintiu” care cad în vremea amurgului. Această imagine sugerează o tristețe și o efemeritate a vieții și a frumuseții naturii, deoarece frunzele verzi devin argintii în lumina declinului zilei.

A doua strofă aduce o notă de finalitate și de încheiere, cu versurile „Dar eu mă simt din ce în ce mai singur.” Aceasta subliniază senzația de izolare și de disperare a poetului în fața amurgului și a încheierii. El se simte singur și deconectat de frumusețea efemeră a lumii.

Ultima strofă prezintă o imagine a poetului care privește cerul, dar nu mai găsește speranță sau semnificație. Poetul se confruntă cu întrebări existențiale și cu sentimentul că viața și timpul îi alunecă printre degete.

În ansamblu, „Oh, amurguri” de George Bacovia este o poezie profund melancolică care explorează tema amurgului și a încheierii într-un mod sumbru și introspectiv. Aceasta ilustrează tonul caracteristic al ciclului „Plumb” și evidențiază abilitatea poetului de a exprima stări sufletești complexe și de a crea o atmosferă profundă și emoțională în poeziile sale.

Informații adiționale despre poezii de George Bacovia

help