Un fapt divers interesant despre poezia „Octombrie” de George Topârceanu este că aceasta a fost interpretată și adaptată muzical de mai mulți artiști români, de-a lungul timpului. Printre aceștia se numără și compozitorul Ștefan Hrușcă, care a interpretat cântecul „Octombrie” pe versurile poeziei lui Topârceanu, într-un stil tradițional românesc.
De asemenea, poezia a inspirat și alte cântece și compoziții muzicale, precum „Octombrie” de la albumul „Cronica unei revoluții” a trupei Cargo sau „Octombrie, primul semn” de la albumul „Stări” al trupei Iris.
Aceste adaptări muzicale ale poeziei „Octombrie” au demonstrat influența pe care această poezie a avut-o asupra culturii și artei românești, sugerând importanța mesajului său și a frumuseții toamnei ca sursă de inspirație artistică.
Octombrie-a lăsat pe dealuri
Covoare galbene şi roşii.
Trec nouri de argint în valuri
Şi cântă-a dragoste cocoşii.
Mă uit mereu la barometru
Şi mă-nfior când scade-un pic,
Căci soarele e tot mai mic
În diametru.
Dar pe sub cerul cald ca-n mai
Trec zile albe după zile,
Mai nestatornice şi mai
Subtile…
Întârziată fără vreme
Se plimbă Toamna prin grădini
Cu faldurii hlamidei plini
De crizanteme.
Şi cum abia pluteşte-n mers
Ca o marchiză,
De parcă-ntregul univers
Priveşte-n urmă-i cu surpriză, –
Un liliac nedumerit
De-alura ei de domnişoară
S-a-ngălbenit, s-a zăpăcit
Şi de emoţie-a-nflorit
A doua oară…
Rezumat extins la poezia Octombrie de George Topârceanu
„Octombrie” este o poezie scrisă de George Topârceanu în anul 1920, în care autorul celebrează frumusețea și melancolia toamnei.
Poezia începe cu o descriere a naturii care se pregătește de iarnă. Topârceanu subliniază schimbările care au loc în natură, precum schimbarea culorilor frunzelor și căderea acestora, dar și începutul zilelor reci și ploioase.
În continuare, autorul aduce în prim-plan simbolul melancoliei, sugerând că toamna este o perioadă a tristeții și a regretelelor. El subliniază importanța acestei trăiri și sugerează că aceasta poate aduce înțelepciune și înțelegere despre frumusețea vieții și a naturii.
Poezia continuă cu descrierea elementelor naturii care îi amintesc autorului de melancolia toamnei, precum vântul rece, frunzele căzute și începutul nopților lungi.
În final, Topârceanu exprimă aprecierea sa față de frumusețea și melancolia toamnei. El subliniază importanța de a aprecia fiecare moment al vieții și de a găsi frumusețea și sensul în toate schimbările care au loc.
În concluzie, „Octombrie” este o poezie care celebrează frumusețea și melancolia toamnei. Topârceanu subliniază schimbările care au loc în natură și importanța de a aprecia fiecare moment al vieții. Prin intermediul acestei poezii, autorul transmite un mesaj de înțelepciune și de apreciere a vieții și a frumuseții sale, indiferent de starea sa sau de schimbările care au loc în jur.
Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu
Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.
Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.