Otilia Cazimir

Poezia „Oaspete pe drum de seară” de Otilia Cazimir este o descriere poetică a unei întâlniri cu un străin care călătorește prin noapte, fiind un om vagabond care nu are o destinație clară. Acesta se oprește la o casă și-i cere gazdei să-i permită să doarmă pe vatra țărănească, aducând cu el o serie de povești și impresii de pe drumul său.

Otilia Cazimir a fost una dintre cele mai cunoscute și iubite poete pentru copii din literatura română, fiind una dintre puținele femei care au reușit să se impună într-o epocă în care domeniul literaturii era dominat de bărbați. De asemenea, această poezie este un exemplu elocvent al stilului literar pe care Otilia Cazimir l-a dezvoltat în poeziile sale pentru copii, care se remarcă prin simplitatea și eleganța versurilor, dar și prin felul în care reușește să aducă în prim-plan teme și motive specifice vârstei fragede.


Focul tremură-n oglindă
Şi, de cine ştie unde,
Pân’ la patul tău pătrunde
Cântec dulce de colindă.

Adormitele colinde
Cată drumul îndărăt
Să se-ntoarcă zgribulite,
Prin căsuţele pitice,
Sub căciula de omăt.

Peste deal cu săniuş,
Moş Crăciun vine acuş’.
Trupu-i vechi şi puţinel,
Tremură sub cojocel,
Iar sub cuşmă-i râd ghiduş,
Barba-n cetini pieptănată
Şi mustăţile de vată.

Rezumat extins la poezia Oaspete pe drum de seară de Otilia Cazimir

Poezia „Oaspete pe drum de seară” de Otilia Cazimir este o compoziție lirică în care autorul descrie într-un mod sensibil și emotiv sosirea unui oaspete într-un sat, la căderea serii. Poezia evidențiază sentimentele de bucurie, speranță și ospitalitate, precum și dorința oamenilor de a fi uniți și de a-i întâmpina cu căldură pe cei care ajung în mijlocul lor.

Poezia începe cu descrierea atmosferei dintr-un sat liniștit, la căderea serii, când toți oamenii sunt acasă, după o zi de muncă. În acest cadru, apare oaspetele, care este primit cu brațele deschise de gazde. Autorul folosește metafore și imagini sugestive pentru a crea o imagine a peisajului și a atmosferei din satul mic.

Oaspetele este prezentat ca un simbol al speranței și al schimbării, care aduce vestea unor lucruri bune și îmbunătățiri în viața oamenilor. Otilia Cazimir subliniază ideea de unitate și solidaritate în comunitatea rurală, unde oamenii sunt uniți în fața noilor provocări.

Poezia are o tonalitate pozitivă și optimistă, sugerând ideea că schimbarea este posibilă, iar sosirea unui oaspete poate aduce schimbarea mult așteptată și dorită în viața oamenilor. Mesajul poeziei este că oamenii trebuie să rămână uniți și să se ajute reciproc pentru a face față provocărilor vieții și pentru a construi un viitor mai bun pentru toți.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia