jean-de-la-fontain-fabule

Una dintre ideile de bază din fabula „Oala de lut şi Oala de tuci” este că aparențele pot fi înșelătoare și că ceea ce contează cu adevărat este calitatea interioară. De asemenea, fabula sugerează că ceea ce pare mai scump sau mai strălucitor nu este întotdeauna mai bun decât ceea ce pare mai modest sau mai puțin prețios.

O altă interpretare a fabulei „Oala de lut şi Oala de tuci” poate fi legată de ideea de invidia și de dorința de a fi ca alții, fără a lua în considerare propriile calități și nevoile. Oala de lut, care este mai modestă și mai puțin prețioasă, este fericită și își îndeplinește cu succes rolul, în timp ce Oala de tuci, care este mai prețioasă, dar și mai vulnerabilă și mai puțin practică, suferă din cauza propriilor așteptări și a nevoii de a fi ca altele.

Fabula poate fi considerată și o critică la adresa societății care pune accentul prea mult pe aparențe și pe imaginea publică, în defavoarea valorilor autentice și a calităților interioare.


Zise Oala cea de tuci
Către sora ei de tină:
– Ia ascultă, fa, vecină,
Ce-om păzi ca nişte cuci,
Tot făcând la gură spume?

Hai să mergem la plimbare
Să vedem ce e prin lume!
– Draga mea, ispita-i mare.
Însă eu rămân la vatră:
Nu mă simt de drum în stare:
M-oi ciocni, cumva, de-o piatră…
Dumneata eşti tare-n piele
Şi, fireşte, nici nu-ţi pasă.

Vai de cioburile mele, –
Eu, mai bine, stau acasă!
– Te înşeli, de bună seamă.
Uiţi şi de prezenţa mea?
N-ai motiv să-ţi fie teamă:
Te-oi păzi, cum voi putea.
Cum temeiul îi surâde,
Ea porneşte triumfal
Lângă oala de metal
Care-avea să-i fie gâde.

Nu ştiu cum s-o fi făcut:
S-au izbit la nişte hopuri
Şi în mii şi mii de cioburi
Cea de lut s-a prefăcut.

Lasă-ncolo jindul, fala:
Cu mai-mari să nu te-apuci,
Ca să nu păţeşti ca Oala
De pământ cu cea de tuci!

Rezumat extins la fabula „Oala de lut şi Oala de tuci” de La Fontaine

Fabula „Oala de lut şi Oala de tuci” de Jean de La Fontaine este o poveste a doi vecini, o oală de lut şi o oală de tuci, care se plimbau pe malul râului. Oala de lut se simţea inferioră în faţa vecinei sale, oală de tuci, datorită fragilităţii sale, dar o consolă faptul că poate transporta apă mai uşor şi astfel poate fi mai utilă. Oală de tuci, cu toate acestea, nu înceta să o sfătuiască să-şi schimbe modul de a fi pentru a deveni mai puternică.

În timpul unei plimbări, oala de lut se rupe, iar vecina sa de tuci îi spune că nu ar fi trebuit să se compătimească singură şi să-şi fi acceptat slăbiciunea. Oală de lut este dezamăgită şi crede că nu mai are nicio valoare, dar oală de tuci o consolează, spunând că are încă o valoare, deoarece încă poate fi folosită ca un ghiveci de flori.

Moralul fabulei „Oala de lut şi Oala de tuci” este că trebuie să ne acceptăm slăbiciunile şi să le folosim la potenţialul maxim, iar ceea ce ne face diferiţi ne poate oferi în continuare valoare în viaţă.

Această fabulă îi învaţă pe cititori să fie mândri de cine sunt şi să îşi accepte imperfecţiunile, să fie mulţumiţi de ceea ce au şi să îşi pună în valoare punctele forte. De asemenea, sugerează că oamenii nu ar trebui să se compare mereu cu alţii, ci ar trebui să se concentreze pe propria valoare şi să o valorifice.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.