Ana-blandiana

Un fapt divers interesant despre poezia „O vizită” de Ana Blandiana este că aceasta face parte din volumul „Întâmplări din grădina mea” publicat în anul 1972, în perioada regimului comunist din România. Poezia și volumul în care este inclusă au fost cenzurate și interzise de regimul comunist, din cauza tematicii și a tonului critic al acestora.

Deși volumul „Întâmplări din grădina mea” a fost interzis și retirat de pe piața editorială în perioada comunistă, acesta a devenit foarte popular după Revoluția din 1989, fiind considerat o operă literară de referință a literaturii române contemporane.

De asemenea, poezia „O vizită” a rămas una dintre cele mai iubite și apreciate poezii ale Anei Blandiana, fiind adesea recitată la evenimente și manifestări culturale. Poezia a fost inclusă în numeroase antologii literare și a fost adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi teatrul și filmul, consolidând poziția Anei Blandiana ca fiind una dintre cele mai importante poete și personalități culturale ale României.

De asemenea, tema memoriei și a trecutului este una dintre cele mai importante teme ale literaturii și filozofiei, continuând să inspire oameni din întreaga lume. Poezia „O vizită” a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost inclusă în antologii literare internaționale, consolidând poziția Anei Blandiana ca fiind una dintre cele mai importante poete și ambasadoare culturale ale României.


Ieri am avut o vizită simandicoasă:
A trecut pe la mine o broască ţestoasă.

De fapt avea un aer atât de serios,
Încât s-ar putea să fi fost un broscoi ţestos.

Era destul de mic şi de tânăr, n-ai fi dat pe el doi bani,
Nu cred c-avea nici cinci sute de ani.

(Pentru că – ştiţi, desigur – aşa fără nici un motiv
Ţestoasele trăiesc un mileniu aproximativ).

Totuşi ştia să se poarte, şi ştia să vorbească,
Şi era foarte inteligent pentru o broască.

Deoarece fusese crescut în natură,
Se pricepea la agricultură;

Şi pentru că experienţa lui era notorie,
Se pricepea grozav la istorie;

Era o adevărată plăcere să-l asculţi,
Dintre domnitori îi cunoscuse pe cei mai mulţi.

Povestea despre Brâncoveanu şi Cantemir
Şi despre alţii pe care nu mai ştiu să-i înşir.

Dar – dacă nu se lăuda – se pare
Că-l zărise chiar şi pe Ştefan cel Mare.

Despre războaie doar n-avea prea multe de spus,
Stătuse în carapace, ascuns.

Oricum, mi-ar fi plăcut să-l ascund în penal,
Să-mi sufle la istorie la extemporal.

Rezumat extins la poezia O vizită de Ana Blandiana

Poezia „O vizită” scrisă de Ana Blandiana este o poezie lirică care explorează tema memoriei și a trecutului, în contextul unei vizite a voinei lirice la casa părintească. În poezie, vocea lirică folosește imagini poetice și metafore pentru a crea o atmosferă de introspecție și de explorare a trecutului.

Poezia începe cu o descriere a casei părintești, în care vocea lirică rememorează amintirile și experiențele din copilărie. El exprimă nostalgia pentru acele vremuri și pentru sentimentele pe care le trăia în casa părintească.

În continuare, vocea lirică explorează trecutul și memoria, rememorând evenimentele și experiențele din copilărie. El exprimă dorința de a se reconecta cu acele vremuri și cu trecutul său, de a-și aminti și de a retrăi momentele fericite din viața sa.

În partea a doua a poeziei, vocea lirică se confruntă cu schimbarea și trecerea timpului, observând cum casa părintească și amintirile sale s-au transformat și au dispărut în timp. El își exprimă tristețea și dorința de a păstra vie amintirea acelor vremuri și de a recupera trecutul pierdut.

În final, vocea lirică realizează că trecutul nu poate fi niciodată recăpătat în întregime, dar poate fi amintit și păstrat vie memoria sa. El își exprimă speranța că amintirile sale vor rămâne vii și că trecutul va continua să-i inspire și să-i influențeze viața.

În concluzie, poezia „O vizită” este un poem liric profund și emoționant despre memoria și trecutul personal. Vocea lirică explorează amintirile și experiențele sale din copilărie, rememorând evenimentele și exprimând dorința de a păstra vie memoria acelor vremuri. Poezia este un exemplu de virtuozitate poetică și de profunzime emoțională, care îl plasează pe Ana Blandiana în rândul celor mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea și al XXI-lea.

Informații adiționale poezii Ana Blandiana

Ana Blandiana este o scriitoare, autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi și luptătoare pentru libertate civică din România.

De-a lungul anilor, Ana Blandiana a întreprins — ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale — mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie.