George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „O-ntâlnire” de George Coșbuc este că aceasta a fost compusă într-un moment de tristețe din viața autorului. George Coșbuc a trecut prin momente dificile în viața sa și a scris această poezie ca o modalitate de a-și exprima sentimentele și de a-și găsi alinarea. Deși poezia vorbește despre o întâlnire dintre două persoane, multe dintre emoțiile și trăirile prezentate în aceasta reflectă starea de spirit a autorului în momentul compunerii sale.


Când m-a văzut, dintre femei
S-a dezlipit deodată;
Când i-am vorbit, privirea ei
Zâmbea înviorată.
Dar a privit în ochii mei
Şi-a stat întunecată.
 
Nici braţele să le ridic
Eu n-am avut puterea,
Şi nici cuvinte să răspic:
Şi mă-ngrozea durerea
Că nici c-un semn, nici cu nimic
Ea nu-mi mustra tăcerea.
 
Ce-am zis pe când mă săruta
Eu nu-mi aduc aminte;
Şi-am stat încremenit, şi sta
Şi ea fără cuvinte:
Şi morţii se revăd aşa
Când ies de prin morminte…
 
Eu am visat… Dar mă gândesc
Că poate-aşa mi-e dată,
Aievea visul să-mplinesc,
Vai, mamă supărată,
Decât aşa să te întâlnesc,
Mai bine niciodată!

Rezumat extins la poezia O-ntâlnire de George Coşbuc

Poezia „O-ntâlnire” de George Coșbuc este o creație literară care descrie întâlnirea dintre două persoane care au fost despărțite mult timp și care își reamintesc amintiri și momente din trecut.

În prima strofă, autorul descrie cum cei doi protagoniști, care sunt fosta iubită și fostul iubit, se întâlnesc întâmplător și își amintesc momentele frumoase pe care le-au petrecut împreună. Deși au fost despărțiți mult timp și fiecare a urmat propriul drum, cei doi au rămas în continuare legați de amintirile frumoase din trecut.

În a doua strofă, poetul prezintă cum fosta iubită își reamintește cu nostalgie momentele petrecute cu fostul ei iubit și cum își dorește să retrăiască acele clipe din trecut. Deși amintirile sunt dureroase, acestea îi aduc o oarecare alinare și îi oferă speranța că poate, într-un viitor, se vor reîntâlni și vor putea fi din nou împreună.

În ultima strofă, autorul subliniază faptul că întâlnirea dintre cei doi protagoniști a fost o clipă de bucurie și că aceasta le-a oferit amândurora o oarecare alinare în suflete. În final, poetul îi descrie pe cei doi protagonisti care se despart cu regret, dar care rămân în continuare legați de amintirile din trecut.

În general, poezia „O-ntâlnire” de George Coșbuc este o creație literară care vorbește despre dorința de a retrăi momentele frumoase din trecut și despre puterea amintirilor în a ne marca viețile. Autorul subliniază faptul că, deși timpul poate să ne despartă și să ne schimbe, amintirile frumoase rămân și ne oferă confort și speranță pentru viitor.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia