George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Nuşa” este că aceasta a fost scrisă în timp ce George Coșbuc era încă student la Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj-Napoca. În ciuda faptului că a fost scrisă la o vârstă fragedă, poezia este considerată una dintre cele mai reprezentative creații literare ale lui Coșbuc și un exemplu remarcabil de romantism în literatura română.

De asemenea, poezia „Nuşa” a fost interpretată și muzicalizată de mai mulți artiști români, inclusiv de îndrăgita cântăreață de muzică populară Maria Tănase. Interpretarea acesteia a adus poezia în atenția unui public mai larg și a contribuit la popularitatea sa continuă în rândul publicului.

În plus, poezia „Nuşa” a fost inclusă în manualele școlare din România și a fost studiată de generații întregi de elevi, fiind considerată una dintre cele mai bune exemple de romantism și sensibilitate în literatura română. Aceasta a consolidat poziția sa ca unul dintre cele mai reprezentative și iubite poeme din literatura română, care continuă să inspire și să fascineze cititorii de toate vârstele.


– „Nuşa, dormi? N-auzi cum bat?
Vino şi-mi deschide uşa!”
– „Cine eşti?”, întreabă Nuşa.
– „Vladu sunt, al tău bărbat.”
– „Nu eşti Vladu. Ştiu eu bine.
Vladu până-n zori nu vine!”
 
– „Nu sunt Vladu? Nuşa, taci!
Nu-mi cunoşti tu vorba, dragă?”
– „Vorba-i a lui Vladu-ntreagă.
Ei, dar poţi să ţi-o prefaci.
Tu mă crezi că sunt ca toate;
Să mă-nşeli! Dar nu să poate!”
 
– „Vrei să-ţi jur că nu minţesc?
Uite, nu-mi ajute Sfântul!”
– „Ce-mi ajută jurământul?
Juri şi furi, şi eu plătesc.
Spune-mi semne, să ştiu bine,
Vladu eşti ori altul cine!”
 
– „Nuşa, fă! Ce semn voieşti?
Colo-n colţ pe-o masă frântă
Ai în chip pe Maica sfântă.”
– „Am! Dar Vladu tot nu eşti!
Toţi cari la noi în casă
Ştiu pe Maica de pe masă!”
 
– „În dulap ai, draga mea,
Zece ruble-ntr-o cutie.”
– „Am! Dar şi cumătra ştie;
Şi tu ştii, că-ţi spuse ea!
Nu eşti Vladu: mergi în pace,
Eşti şiret, nu te preface!”
 
– „Nu vii. Nuşa? Tot nu vii?
Ai un semn sub ţâţa dreaptă.”
– „Vladule, tu eşti! Aşteaptă!
Asta numai tu o ştii!”
Ea acum deschide uşa –
Câte-or fi râzând de Nuşa!

Rezumat extins la poezia Nuşa de George Coşbuc

„Nuşa” este o poezie scrisă de George Coșbuc, care descrie întâlnirea dintre un băiat și o fată, precum și sentimentele lor romantice.

Poezia începe cu prezentarea personajelor principale, băiatul şi fata, care se întâlnesc pe un drum de țară. În timpul discuției lor, cei doi își exprimă dragostea unul față de celălalt, iar băiatul îi oferă fetei un buchet de flori. Aceasta îi răspunde pozitiv și își dezvăluie și ea sentimentele față de el.

În a doua parte a poeziei, autorul descrie atmosfera romantică a momentului, cu toate detaliile naturii care îi înconjoară. Se face referire la cerul înstelat, la cântecul greierilor şi la frumuseţea nopţii. Atmosfera încântătoare este intensificată de dorința celor doi de a-și petrece restul vieții împreună, construindu-și un cămin în care să trăiască și să iubească.

În general, poezia „Nuşa” este o creație literară plină de sensibilitate, romantism și farmec, care pune accentul pe sentimentele profunde ale tinerilor îndrăgostiți și pe frumusețea naturii. În același timp, poezia sugerează importanța unei iubiri sincere și a unui parteneriat pe termen lung.

Această poezie a devenit foarte populară în rândul publicului larg și a fost tradusă în mai multe limbi străine, ceea ce a contribuit la popularitatea și la recunoașterea internațională a lui George Coșbuc ca unul dintre cei mai importanți poeți români.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia