Adrian-paunescu

Poezia „Nunta lucrurilor” de Adrian Păunescu a fost adaptată pentru teatru și a fost pusă în scenă de Teatrul „Luceafărul” din Iași, în anul 2009. Adaptarea a fost realizată de către regizorul Florin Caracala și a fost interpretată de actori din cadrul teatrului.

Spectacolul a fost foarte apreciat de publicul din Iași și a rămas în repertoriul teatrului pentru mai mulți ani. Această adaptare a poeziei a evidențiat încă o dată talentul literar al lui Adrian Păunescu și a arătat că poezia poate fi transformată într-o formă de artă scenica și să fie apreciată de publicul din diferite medii culturale.


Alături, un palton și o jachetă
Ca-ntr-o idilă mînecile-și strîng,
Se caută, pe urmă se regretă,
Cu lacrimi tragice de nasturi plîng.

Pe scaun stau o rochie și-o haină,
Și niste pantaloni zvîrliți pripit,
Înlănțuite, toate, într-o taină,
Prin care s-au văzut și s-au iubit.

Și dinspre gerul albelor pustiuri
Oprite lîngă ușa cu zăvor,
În cruce, ambele perechi de schiuri,
De milă se dezgheață pe covor.

Mănușile zvîrlite sînt pe masă,
Și degetele lor mai ard secret.
Și ceasul bărbătesc astfel apasă
Clepsidra femeiască pe parchet.

Bocancii bărbătești cu multe ținte
Alăturea de cisme femeiești
Se-mperechează șovăind fierbinte,
Dupa ce trag perdeaua la ferești.

Și-acum, că toate lucrurile noastre,
S-au întîlnit aici și se iubesc,
Ca inaintea unor mari dezastre,
Ce vor veni în cuplul omenesc,

Noi doi privim cu-o ultimă mirare
Ce rol destinul ne-a mai rezervat,
Să fim doar o anexă oarecare,
Un cuplu trist, femeie și bărbat.

Pe pat, pe scaune și în cuiere,
Prin baie, prin dulap și pe covor
Plutind într-o magnetică tacere
Cad lucrurile noastre în amor.

Ni se ating genunchi, privire, frunte,
Ca două scînduri sîntem într-un gard,
În valul unor biete amănunte,
La nunta unor lucruri care ard.

Privește încălțările acelea,
A mea și-a ta cum se iubesc și tac,
Iar nouă ni se-nrourează pielea,
Și s-a asprit ca pînza unui sac.

Paltonul meu și bluza ta, pereche,
Cravata mea peste brățara ta,
Butonul și cercelul din ureche
Și noi, neimportanți, pe canapea.

Pot să mă bucur, poți să te și bucuri,
O nuntă s-a-mplinit cu amîndoi,
O nuntă-n care ale noastre lucruri
Se-arată mai puternice ca noi.

Rezumat extins la poezia Nunta lucrurilor de Adrian Păunescu

„Nunta lucrurilor” de Adrian Păunescu este o compoziție lirică în care poetul personifică obiectele din viața cotidiană și le descrie ca și cum ar fi ființe umane care se căsătoresc.

În prima strofă, Păunescu prezintă imaginea unei nunți și descrie cum se pregătesc diferite obiecte pentru a se căsători între ele. El personifică aceste obiecte și le descrie ca fiind „tineri” care au decis să se căsătorească și să-și unească destinele.

În strofa a doua, poetul descrie detaliat pregătirile de nuntă și cum sunt îmbrăcate și decorate obiectele care se căsătoresc. El folosește o imagine poetică puternică pentru a descrie evenimentul, afirmând că „soarele s-a scos la brăţară, / norii s-au pus bireţi la frunte, / vântul a început să cânte / şi luna a-nceput să danseze”.

În strofa a treia, Păunescu continuă să descrie nunta obiectelor și îi îndeamnă pe toți oamenii să se bucure de acest moment de bucurie și sărbătoare. El subliniază faptul că nuntile sunt importante pentru a uni oamenii și pentru a crea legături puternice între ei.

În ultima strofă, poetul face un apel către toți oamenii să înțeleagă că obiectele din viața cotidiană au o semnificație specială și că trebuie să le apreciem și să le respectăm. El afirmă că aceste obiecte ne ajută să construim și să păstrăm amintiri și să creăm un mediu de viață plăcut și armonios.

În concluzie, „Nunta lucrurilor” este o poezie care personifică obiectele din viața cotidiană și le descrie ca și cum ar fi ființe umane care se căsătoresc. Prin intermediul unui limbaj simplu și accesibil, Adrian Păunescu reușește să transmită emoții puternice și să atragă atenția asupra importanței obiectelor din viața noastră de zi cu zi și a modului în care acestea ne ajută să construim și să păstrăm amintiri și să creăm un mediu de viață plăcut și armonios.Un fapt divers interesant despre poezia „Nunta lucrurilor” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost adaptată pentru teatru și a fost pusă în scenă de Teatrul „Luceafărul” din Iași, în anul 2009. Adaptarea a fost realizată de către regizorul Florin Caracala și a fost interpretată de actori din cadrul teatrului. Spectacolul a fost foarte apreciat de publicul din Iași și a rămas în repertoriul teatrului pentru mai mulți ani. Această adaptare a poeziei a evidențiat încă o dată talentul literar al lui Adrian Păunescu și a arătat că poezia poate fi transformată într-o formă de artă scenica și să fie apreciată de publicul din diferite medii culturale.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.