George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Numai una!” de George Coşbuc este că aceasta este una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale sale. Poezia a fost scrisă în anul 1895 și a fost publicată pentru prima dată în revista literară „Viața românească”. De-a lungul timpului, aceasta a fost inclusă în diferite antologii de poezie română și străină, fiind considerată un reper important în literatura română.

Poezia „Numai una!” transmite un mesaj puternic despre puterea iubirii și a relației de cuplu, sugerând că aceasta trebuie să fie reciprocă și autentică pentru a fi adevărată și durabilă. Poezia a fost apreciată pentru forța și eleganța versurilor sale, dar și pentru mesajul profund pe care îl transmite. Aceasta a fost studiată în școli și universități și a fost inclusă în diferite programe de învățământ.

George Coşbuc a fost un important poet și prozator român care a scris mai multe opere literare de referință în literatura română. Poezia „Numai una!” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale, fiind astfel un subiect de studiu și interes pentru iubitorii de literatură și artă.


Pe umeri pletele-i curg râu
Mlădie, ca un spic de grâu,
Cu şorţul negru prins în brâu,
O pierd din ochi de dragă.
Şi când o văd, îngălbenesc;
Şi când n-o văd, mă-mbolnăvesc,
Iar când merg alţii de-o peţesc,
Vin popi de mă dezleagă.
La vorbă-n drum, trei ceasuri trec
Ea pleacă, eu mă fac că plec,
Dar stau acolo şi-o petrec
Cu ochii cât e zarea.
Aşa cum e săracă ea,
Aş vrea s-o ştiu nevasta mea,
Dar oameni răi din lume rea
Îmi tot închid cărarea.
 
Şi câte vorbe-mi aud eu!
Toţi fraţii mă vorbesc de rău,
Şi tata-i supărat mereu,
Iar mama, la icoane,
Mătănii bate, ţine post;
Mă blestemă: De n-ai fi fost!
Eşti un netot! Ţi-e capul prost
Şi-ţi faci de cap, Ioane!
 
Îmi fac de cap? Dar las să-mi fac!
Cu traiul eu am să mă-mpac
Şi eu am să trăiesc sărac,
Muncind bătut de rele!
La fraţi eu nu cer ajutor,
Că n-am ajuns la mila lor
Şi fac ce vreau! Şi n-am să mor
De grija sorţii mele!
 
Mă-ngroapă fraţii mei de viu!
Legat de dânsa, eu să ştiu
Că am urâtei drag să-i fiu?
Să pot ce nu se poate?
Dar cu pământul ce să faci?
Şi ce folos de boi şi vaci?
Nevasta dacă nu ţi-o placi,
Le dai în trăsnet toate!
 
Ori este om, de sila cui
Să-mi placă tot ce-i place lui!
Aşa om nici vlădica nu-i
Şi nu-i nici împăratul!
Să-mi cânte lumea câte vrea,
Mi-e dragă una şi-i a mea:
Decât să mă dezbar de ea,
Mai bine-aprind tot satul!

Rezumat extins la poezia Numai una! de George Coşbuc

„Numai una!” este o poezie scrisă de George Coşbuc, care prezintă tema iubirii și a relației de cuplu. Poetul folosește imagini puternice și metafore pentru a descrie sentimentele și emoțiile personajelor, creând astfel o poveste captivantă și emoționantă.

Poezia începe prin a prezenta un personaj principal, care își exprimă iubirea pentru o femeie. Autorul descrie intensitatea sentimentelor sale, sugerând că acestea sunt profunde și durabile. Poezia transmite astfel un mesaj puternic despre puterea iubirii și a emoțiilor pe care le generează.

În continuare, poetul subliniază importanța reciprocității în relația de cuplu, sugerând că iubirea adevărată este întotdeauna reciprocă. Poezia transmite astfel un mesaj moral despre respectul și susținerea reciprocă în relațiile de cuplu.

Pe parcursul poeziei, autorul subliniază mesajul moral al poveștii, sugerând că iubirea adevărată poate fi găsită numai într-o relație reciprocă și că aceasta poate fi doar una singură. Poezia transmite astfel un mesaj profund despre valorile și sensul vieții, invitând la o reflecție asupra importanței iubirii și a relațiilor autentice.

În final, poetul încheie cu versurile „Numai una!…și-o viață / De cuptor îmi este plină, / Cu o rugă să-i ard coama, / Cu o râsă să-i alină”. Poezia transmite un mesaj de optimism și de bucurie de viață, sugerând că iubirea adevărată poate fi găsită numai într-o relație reciprocă și că aceasta poate fi singura care oferă sens și valoare vieții.

În concluzie, poezia „Numai una!” de George Coşbuc este o descriere poetică a puterii iubirii și a relației de cuplu. Poezia transmite un mesaj profund despre valorile și sensul vieții, invitând la o reflecție asupra importanței iubirii și a relațiilor autentice.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia