Adrian-paunescu

Poezia „Nu vreau incertitudini” de Adrian Păunescu este că a fost adaptată ca piesă de teatru intitulată „Incertitudini” (2013), regizată de Alexandru Mâzgăreanu și prezentată la Teatrul Excelsior din București, România.

Spectacolul a fost o adaptare scenică a poeziei și a abordat tema încrederii și a sincerității în relațiile umane. Spectacolul a fost apreciat de publicul din București și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea sa.


Nimic nu poate fi mai rău pe-aici
Decât ar fi închipuirea mea,
Nu vă feriți să-mi spuneți rele vești,
Ar fi mai rele de le-aș inventa.

Prefer, incertitudinii de rând
Și care ambiguități cultivă,
O certitudine rostită brusc,
Chiar dacă întru totul negativă.

Nu vă feriți să-mi spuneți c-a murit,
Mă va îndurera această veste,
Dar mă înnebunește gândul meu:
Cu ea, în fiecare zi, ce este?

Nu vreau incertitudini de salon,
Menite să mă apere de rele,
Cel mai năprasnic inamic al meu
E omul treaz din gândurile mele.

Rezumat extins la poezia Nu vreau incertitudini de Adrian Păunescu

„Nu vreau incertitudini” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care abordează tema încrederii și a sincerității în relațiile umane.

Poezia este împărțită în două părți, prima parte evidențiind pericolul incertitudinilor și al minciunilor în relațiile umane, iar a doua parte îndemnând la sinceritate și la acceptarea adevărului, chiar și atunci când poate fi dureros. În prima parte, autorul vorbește despre pericolul incertitudinilor și al minciunilor în relațiile umane, subliniind că acestea pot dărâma orice legătură de încredere și că ar trebui evitate cu orice preț.

În a doua parte a poeziei, autorul îndeamnă la sinceritate și la acceptarea adevărului, chiar și atunci când poate fi dureros. El sugerează că trebuie să fim curajoși și să ne exprimăm sentimentele, să luptăm pentru ceea ce ne dorim și să acceptăm adevărul, indiferent de cât de dureros ar putea fi. El subliniază că numai adevărul poate să construiască relații puternice și sincere, iar incertitudinile și minciunile sunt calea sigură către dezastru.

În concluzie, poezia „Nu vreau incertitudini” de Adrian Păunescu transmite un mesaj puternic despre încredere și sinceritate în relațiile umane. Poezia ne amintește că trebuie să fim curajoși și să ne exprimăm sentimentele, să luptăm pentru ceea ce ne dorim și să acceptăm adevărul, indiferent de cât de dureros ar putea fi. Numai prin sinceritate și încredere putem construi relații autentice și durabile, iar incertitudinile și minciunile pot dărâma orice legătură de încredere.

Un fapt divers despre această poezie este că a fost interpretată muzical de mai mulți artiști români, printre care se numără și Andra și Andreea Bălan. Cântecul a devenit foarte popular în România, fiind apreciat pentru versurile sale puternice și pentru mesajul său despre sinceritate și încredere în relațiile umane. Interpretarea cântecului de către Andra și Andreea Bălan a fost foarte apreciată de publicul din România și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea sa.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.