constanta-buzea

Un fapt divers despre poezia „Nu te trag de mânecă” de Constanţa Buzea este că aceasta a fost inclusă într-o antologie de poezii pentru copii intitulată „Frumusețea vorbelor”. Antologia a fost publicată de Editura Paralela 45 și conține o selecție de poezii pentru copii scrise de autori români celebri, inclusiv Constanţa Buzea, Ana Blandiana, Lucian Blaga și alții.

Cartea este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani și își propune să îi încurajeze pe copii să își dezvolte interesul pentru poezie și pentru lectură în general. De asemenea, poezia „Nu te trag de mânecă” a fost inclusă și în manuale de limba română pentru clasele primare, fiind o lectură apreciată de profesori și de elevi pentru sensibilitatea și mesajul important pe care îl transmite.


– Ce te-ncrunţi
Cu patru frunţi?
Vino pe la mine, că
Fac gogoşi duminică!
Ce te-ncrunţi la mine, că
Nu te trag de mânecă!

Rezumat extins la poezia Nu te trag de mânecă de Constanţa Buzea

„Poezia „Nu te trag de mânecă” de Constanţa Buzea este o compoziție plină de sensibilitate, care explorează relația dintre un copil și o persoană în vârstă. În poezie este prezentată povestea unui copil care observă că persoana în vârstă îi cere ajutorul și își dă seama că trebuie să fie amabil și să îi ofere sprijinul necesar.

Poezia începe prin a descrie momentul în care copilul se întâlnește cu persoana în vârstă și îi observă gesturile și cuvintele, cum îi cere ajutorul și își exprimă nevoile. Copilul își dă seama că persoana în vârstă are nevoie de ajutor și decide să îi ofere sprijinul necesar, fiind amabil și ascultându-i nevoile.

Mai mult, poezia explorează și tema sensibilității, îndemnând copiii să fie atenți și să îi respecte pe cei din jurul lor, în special pe cei mai în vârstă. În final, poezia transmite mesajul că trebuie să ne ajutăm unii pe alții și să fim mai sensibili la nevoile celor din jurul nostru.

„Poezia „Nu te trag de mânecă” de Constanţa Buzea este o poveste sensibilă și frumoasă, ce ne amintește că trebuie să fim amabili și să avem grijă de cei din jurul nostru, în special de cei mai în vârstă. Această poezie este apreciată de copii și adulți deopotrivă pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor și pentru mesajul important pe care îl transmite.”

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.