Adrian-paunescu

Poezia „Nu regizez distanța dintre noi” de Adrian Păunescu a fost inclusă într-un album muzical intitulat „Păunescu – poetul” (2016), în interpretarea artistului român Dorel Vișan. Albumul cuprinde o selecție de poezii scrise de Adrian Păunescu, adaptate și interpretate muzical de Dorel Vișan, un actor și cântăreț român foarte apreciat.

Poezia „Nu regizez distanța dintre noi” a fost una dintre poeziile incluse în album și a fost pusă în valoare de interpretarea emoționantă și sensibilă a lui Vișan. Albumul a fost foarte apreciat de publicul din România și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea sa.


Când în bemol, când în diez,
Când înainte, când-napoi,
Putere n-am să regizez
Toată distanța dintre noi.

Ea se creează natural,
Din umbra mea, din umbra ta,
Ca să mă simt un ultim cal
Ce n-are dreptul la o șa.

Stă depărtarea la refren
Și se repetă delirant,
De parcă între noi e-un tren
Ce-mpinge gările-n neant.

Alergi spre mine și alerg,
Pe drumul, zi de zi, mai lung
Și, dacă n-am fugi în cerc,
N-ar fi s-ajungi, n-ar fi s-ajung.

Aceeași muchie de cuțit,
Aceleași pante de noroi,
Mă tem că ne-am obișnuit
Cu depărtarea dintre noi.

Psihologie de amanți,
Nărav de camarazi de front,
Mereu mai reci și mai distanți,
Ca orizont de orizont.

Ne e din ce în ce mai greu,
Nu ne putem preface, nu
Un capăt trist al lumii, eu,
Un capăt trist al lumii, tu.

Distanți la suflet și la trup,
Tu mă infirmi, eu te infirm,
Suntem silabe ce se rup,
Dintr-un cuvânt lăsat infirm.

Mă-ndemni, așa cum te îndemn,
Să ne unim pe-același ring
Suntem magneți de-același semn,
Ce se doresc și se resping.

Rezumat extins la poezia Nu regizez distanța dintre noi de Adrian Păunescu

„Nu regizez distanța dintre noi” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care abordează tema dragostei și a relațiilor umane.

Poezia este împărțită în două părți, prima parte descriind durerea și suferința provocate de distanța dintre doi oameni, iar a doua parte evidențiind necesitatea de a păstra sentimentele și de a nu renunța la dragostea adevărată. În prima parte, autorul vorbește despre distanța care poate apărea între doi oameni și despre durerea pe care o poate provoca. El subliniază că acest sentiment de distanță și separare poate fi copleșitor și că ne poate face să ne simțim singuri și neîmpliniți.

În a doua parte a poeziei, autorul îndeamnă la păstrarea sentimentelor și la lupta pentru dragostea adevărată, chiar și atunci când pare că distanța dintre doi oameni este insurmontabilă. El subliniază că trebuie să fim curajoși și să ne exprimăm sentimentele, să luptăm pentru ceea ce ne dorim și să nu renunțăm la dragostea adevărată.

În concluzie, poezia „Nu regizez distanța dintre noi” de Adrian Păunescu transmite un mesaj puternic despre iubirea adevărată și lupta pentru sentimente într-o lume în care distanța și separarea pot părea insurmontabile. Poezia ne amintește că trebuie să fim curajoși și să ne exprimăm sentimentele, să luptăm pentru ceea ce ne dorim și să nu renunțăm la dragostea adevărată.

Un fapt divers despre această poezie este că a fost adaptată ca piesă de teatru muzical intitulată „Luna de miere la Hoi An” (2019), regizată de Vlad Cristache și prezentată la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, România. Spectacolul a fost o poveste de dragoste despre doi tineri care se îndrăgostesc în timpul unei călătorii în Asia și care luptă să păstreze legătura lor de dragoste în ciuda distanței și a obstacolelor. Poezia „Nu regizez distanța dintre noi” a fost inclusă în spectacol și a fost pusă în valoare de muzica și dansul care au însoțit piesa. Spectacolul a fost un succes la publicul din Brașov și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea sa.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.