Poezia „Nu cheltui tristețea” de Adrian Păunescu a fost interpretată muzical de mai mulți artiști români, printre care se numără și Andra și Amadeus. Cântecul a devenit unul dintre cele mai populare cântece de optimism și speranță din România, fiind apreciat pentru versurile sale motivaționale și muzica sa optimistă și energizantă. Interpretarea cântecului de către Andra și Amadeus a fost foarte apreciată de publicul din România și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea sa.
Nu cheltui tristeţea prea curând
şi nu te sătura de suferinţă,
nu mai petrece zilele plângând,
că o să ai, de toate, trebuinţă.
Păstrează ochii tăi împărăteşti
pentru durerea care o să vină,
nu te grăbi, iubito, să boceşti
cât, încă, avem dreptul la lumină.
Oricum, tot va veni o noapte rea,
e fără sens a o trăi din vreme,
nu-i bine să cobeşti, iubita mea,
căci lacrimile lacrimi ştiu să cheme.
Antrenamentul nu e necesar,
tristeţea e o muzică spontană
şi a o provoca e imprudent
pe drumul dintre rană şi icoană.
Şi, totuşi, tu ar trebui să ştii
această veste dintre rău şi bine
că te iubesc de noapte şi de zi,
şi-n somn, şi-n moarte, nu pot fără tine.
Aşa că lasă nopţile din gând
şi nu râvni un vesel loc în turmă,
nu cheltui tristeţea prea curând,
păstreaz-o pentru clipa mea din urmă.
Rezumat extins la poezia Nu cheltui tristețea de Adrian Păunescu
Nu cheltui tristețea” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care îndeamnă la optimism și la iubirea vieții, chiar în cele mai grele momente.
Poezia este împărțită în două părți, prima parte descriind tristețea și suferința umană, iar a doua parte evidențiind necesitatea de a ne concentra pe lucrurile frumoase din viață și de a trăi în prezent. În prima parte, autorul vorbește despre tristețea și suferința care fac parte din viața noastră, despre durerea pe care o simțim atunci când pierdem o persoană dragă sau când ne confruntăm cu greutăți și obstacole. El subliniază că aceste momente ne pot determina să ne pierdem speranța și să ne simțim copleșiți de suferință.
În a doua parte a poeziei, autorul îndeamnă la optimism și la iubirea vieții, chiar și în cele mai grele momente. El subliniază că trebuie să ne concentrăm pe lucrurile frumoase din viață, pe momentele fericite și pe bucuriile simple ale zilei de astăzi. El sugerează că ar trebui să fim recunoscători pentru fiecare zi pe care o avem și să nu cheltuim energia noastră pe lucruri care nu merită.
În concluzie, poezia „Nu cheltui tristețea” de Adrian Păunescu transmite un mesaj puternic despre optimism, iubirea vieții și recunoștința pentru fiecare zi pe care o avem. Poezia ne amintește că viața poate fi dificilă și că suferința poate face parte din ea, dar că este important să nu ne pierdem speranța și să ne concentrăm pe lucrurile frumoase din viața noastră, pe momentele fericite și pe bucuriile simple ale zilei de astăzi.
Faptul divers despre această poezie este că a fost inclusă într-un volum de poezii al poetului român Dan Mircea Cipariu, intitulat „Dialoguri poetice” (2018). Volumul cuprinde o selecție de poezii scrise de poeți români contemporani, printre care se numără și Adrian Păunescu, și a fost publicat în România. Poezia „Nu cheltui tristețea” a fost apreciată pentru mesajul său puternic și pentru capacitatea de a transmite speranță și optimism într-un mod sensibil și emoționant.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.