Adrian-paunescu

Poezia „Noua iubire de altcândva” de Adrian Păunescu a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „După dealuri” (2012), regizat de Cristian Mungiu și produs de Mobra Films și Why Not Productions. Filmul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes din 2012 și a fost inspirat de evenimentele reale care au avut loc într-un cătun din România, în care două femei care locuiau într-o mănăstire au avut probleme în a-și exprima iubirea una față de cealaltă din cauza rigidității religioase a comunității locale.

Poezia „Noua iubire de altcândva” a fost inclusă în coloana sonoră a filmului și a fost interpretată de artista română Nicoleta Nucă. Cântecul a fost apreciat pentru versurile sale puternice și pentru mesajul său despre iubire și a contribuit la atmosfera emoțională a filmului. Includerea poeziei în coloana sonoră a filmului a contribuit la popularitatea sa și a adus-o la un public mai larg.


Mă-ncearcă iar, de cine știe unde,
Ca o pedeapsă cinică și grea,
Senzația că ne-am putea ascunde
Într-un poem al meu de altcândva.

Câte-am iubit și am cântat în viață,
Puteam să las pământul lumii gol,
Dar, vai, ce tragedie îndrăzneață,
Tu le conții pe toate ca un rol.

Ai și venit într-un târziu de piesă,
Ce bine-ți șade, dragoste, aici,
Dar ești prințesa fără de adresă
Ce-mi redeșteaptă zeci de cicatrici.

Tu știi prea bine, toate se repetă,
Ce facem, s-a facut și va mai fi,
Dar nu e echitabil, pe planetă,
Tu să rezumi mai multe tragedii.

Tu nu trăiești acum întâia oară,
Dar retranscriu ediția dintâi,
Cum să te las în lumea ordinară?
În care bâlci al vremii să rămâi?

Ce fericire mi-este dată mie,
S-o gust, precum un mare spărgător,
Când toată pustiita visterie
Ți-e destinată ție, ca și lor?

Tu, care-ți duci întrega garderobă
Într-un carton, ca pentru condamnați,
Tu, care n-ai o pernă și o sobă,
De ce din noua cale să te-abați?

Viața ta e-n stare să rezume
Atâtea zeci de roluri, ca un cost,
Nu e dreptate nicăieri pe lume,
Dar, poate, pentru tine ar fi fost.

Și, dintr-o dată, linia subtire
Ce ne-a unit, s-a rupt, s-a ars, s-a șters,
Și, dintr-o dată, te-am pierdut, iubire,
Te-ai rătăcit pe-aici prin Univers.

E caldă urma ta, la mine-n sânge,
Mai scriu o dată despre struguri copți,
Mi-ai fost și-mi ești izvorul care plânge
Și cea mai dulce neagră dintre nopți.

Când te-am pierdut, plecau din matcă toate,
Se retrăgeau miresmele din nunți
Și mările secaseră jumate,
Izvoarele se întorceau în munți.

Și chiar la mine-n casă sunt tot felul
De noi descreșteri într-un ritm grăbit,
Cântând s-a prăbușit violoncelul,
A dat în muguri și a înfrunzit.

Mi-e martor Dumnezeu că de la tine
N-am vrut făgăduinți și garanții,
Voiam atât să știu, că-ți este bine,
Mă pregătisem să te pot iubi.

Rezumat extins la poezia Noua iubire de altcândva de Adrian Păunescu

„Noua iubire de altcândva” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care abordează tema iubirii și a trecutului în relațiile umane.

Poezia este împărțită în două părți, prima parte descriind nostalgiile și amintirile din trecutul unei relații de iubire, iar a doua parte exprimând dorința de a redescoperi acea iubire și de a o trăi din nou. În prima parte, autorul vorbește despre nostalgiile și amintirile din trecutul unei relații de iubire, subliniind că acestea sunt mereu prezente în mintea noastră și că ne fac să ne simțim încă legați de persoana iubită.

În a doua parte a poeziei, autorul exprimă dorința de a redescoperi acea iubire și de a o trăi din nou. El sugerează că, deși amintirile sunt frumoase, nu ar trebui să trăim doar în trecut și că ar trebui să luptăm pentru a ne reînnoi relația și pentru a o trăi din nou. El subliniază că iubirea poate fi mereu reinventată și că nu ar trebui să renunțăm la ea din cauza trecutului.

În concluzie, poezia „Noua iubire de altcândva” de Adrian Păunescu transmite un mesaj puternic despre iubire și despre necesitatea de a trăi în prezent și de a reinventa mereu relațiile noastre. Poezia ne amintește că iubirea poate fi mereu reinventată și că nu ar trebui să renunțăm la ea din cauza trecutului. Este important să fim deschiși și să luptăm pentru a ne reînnoi relațiile și pentru a le trăi din nou.

Un fapt divers despre această poezie este că a fost inclusă într-un album muzical intitulat „Poezia în libertate” (2004), în interpretarea artistului român Adrian Naidin. Albumul cuprinde o selecție de poezii scrise de Adrian Păunescu, interpretate muzical de Adrian Naidin, un cântăreț și compozitor român foarte apreciat. Poezia „Noua iubire de altcândva” a fost una dintre poeziile incluse în album și a fost pusă în valoare de interpretarea emoționantă și sensibilă a lui Naidin. Albumul a fost foarte apreciat de publicul din România și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea sa.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.