George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Noapte de toamnă” de George Topârceanu este că aceasta a fost folosită într-o campanie publicitară pentru un brand de ciocolată din România în anul 2008. Campania publicitară a fost creată de o agenție de publicitate din București și a utilizat versurile poeziei pentru a promova ciocolata ca fiind un simbol al confortului și al bucuriei în timpul serilor reci de toamnă.

Acest fapt demonstrează influența și popularitatea poeziei lui Topârceanu în cultura și societatea românească, precum și capacitatea poeziei de a fi transpusă în diverse contexte și de a transmite mesaje puternice și universale despre frumusețea și sensul vieții.


Murmur lung de streşini, risipite şoapte
Cresc de pretutindeni şi se pierd în noapte.
Rareori prin storuri o lumină scapă
De-mi aprinde-n cale reci oglinzi de apă

Şi-mi trimite-n faţă raza ei răsfrântă…
Ploaia bate-n geamuri, streşinile cântă.
Dar treptat, cu larmă potolită scade
Cântecul acestui tremur de cascade.

Tot mai des în preajmă umbre vii răsar,
Ploaia peste case pică tot mai rar
Şi-n grămezi de neguri apele se strâng…
Lumea-ntreagă doarme, streşinile plâng.

Până când o rază de argint în zare,
Lămurind pe boltă straturi de ninsoare,
Lin desface umbra şi de crengi anină
Scânteieri albastre, boabe de lumină.

Iar acum din taina cerului deschis,
Peste firea mută cad lumini de vis
Şi-n troiene albe norii se desfac…
Dar când iese luna, streşinile tac.

Dormi, iubire dulce!…
Numai eu întârziu, singur pe cărare,
Farmecul acestei clipe călătoare…
Gândurile mele vin să te deştepte,
Din pridvorul tainic să cobori pe trepte.

Să cobori în toamna limpede şi rece
Şi, visând cu mine clipa care trece,
Să-mi sporeşti tristeţea ceasului târziu
Când, străin de tine, sufletu-mi pusti

Va porni zadarnic, rătăcind pe drum,
Să sărute urma paşilor de-acum.

Rezumat extins la poezia Noapte de toamnă de George Topârceanu

„Noapte de toamnă” este o poezie scrisă de George Topârceanu, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia prezintă o noapte de toamnă și meditația poetului asupra frumuseții și tristeții acestei perioade a anului.

În prima strofă, poeta descrie imaginea unei nopți de toamnă, cu frunzele căzute și cu aerul rece și tăcut. El subliniază faptul că toamna este o perioadă a anului plină de frumusețe și de tristețe, iar această noapte este un exemplu perfect al acestui fapt.

În a doua strofă, poeta meditează asupra fragilității vieții și a naturii trecătoare a tuturor lucrurilor. El afirmă că toamna ne face să ne gândim la efemeritatea vieții și la inevitabilitatea morții și că trebuie să trăim fiecare moment cu intensitate și pasiune.

În strofele următoare, poeta continuă să mediteze asupra frumuseții și a tristeții toamnei și afirmă că această perioadă a anului ne ajută să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat în viața noastră. El subliniază faptul că toamna ne ajută să ne eliberăm de lucrurile inutile și să ne concentrăm asupra lucrurilor importante, cum ar fi iubirea și prietenia.

În final, poeta concluzionează că toamna este o perioadă a anului plină de frumusețe și tristețe și că trebuie să trăim fiecare moment cu intensitate și pasiune. El afirmă că trebuie să ne concentrăm asupra lucrurilor importante din viața noastră și să ne bucurăm de fiecare moment al acestei perioade a anului.

Un fapt interesant despre poezia „Noapte de toamnă” este că a fost inclusă în multe manuale școlare și a fost unul dintre cele mai populare poezii ale lui Topârceanu. Poezia a fost apreciată pentru stilul său poetic simplu și expresiv și pentru capacitatea sa de a transmite un mesaj puternic și universal despre fragilitatea vieții și despre importanța trăirii fiecărui moment cu intensitate și pasiune.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.