George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Noapte de mai” de George Topârceanu este că a fost compusă într-un moment de inspirație spontană, în timp ce poetul se plimba noaptea prin Grădina Cișmigiu din București. Potrivit relatărilor, Topârceanu a fost atât de impresionat de frumusețea nopții de mai, încât a început să scrie poezia pe loc, notându-și versurile pe spatele unui bilet de tramvai.

De asemenea, poezia „Noapte de mai” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui George Topârceanu, fiind inclusă în numeroase manuale școlare și fiind interpretată și înregistrată de mulți artiști și interpreți muzicali.


Ea-şi pune voalul cu mişcări discrete.
El stă cuprins de-o presimţire gravă.
Cerşindu-i mut o clipă de zăbavă.
Sărută braţul zâmbitoarei fete.
 
– Sunt trist, Manon: mi-e inima bolnavă…
Atât şopti, cu faţa la perete,
Căci se temea acum să nu-l îmbete
Ameţitoarea ochilor otravă.
 
Şi ea s-a dus… În clipa asta mare
I-a aruncat din prag o sărutare
Şi n-a-nţeles durerea-i fără nume…
 
O, tu cea mai nebună dintre toate,
Manon, Manon! de ce-ai lăsat pe lume
Atâtea zeci de mii de strănepoate!…

Rezumat extins la poezia Noapte de mai de George Topârceanu

Poezia „Noapte de mai” scrisă de George Topârceanu este o creație lirică ce surprinde frumusețea nopții de primăvară și bucuria pe care aceasta o aduce în sufletele oamenilor.

În prima strofă, poetul descrie atmosfera plină de liniște și de mister care domnește în timpul nopții de mai, subliniind faptul că natura pare să își fi pus la somn toate zgomotele și mișcările agitate.

În a doua strofă, Topârceanu folosește o imagine pitorească pentru a descrie cum începe să apară viața în jurul său, sub forma unor fluturi și a unor flăcărițe ce zboară printre flori și ierburi. De asemenea, poetul descrie și cântecul melancolic al cucului, care pare să fie acompaniat de glasurile triste ale broaștelor de baltă.

În următoarea strofă, poetul vorbește despre lumina lunii, care își face simțită prezența în toate colțurile, aducând o nouă dimensiune frumuseții nopții de mai. În același timp, el se oprește și asupra naturii tainice și misterioase, care pare să fie trează chiar și în timpul somnului.

În final, poetul se concentrează asupra propriei sale experiențe și asupra faptului că el se simte parte din această lume fermecătoare și că el însuși face parte din această lume a frumuseții și a tainelor.

În concluzie, poezia „Noapte de mai” este un adevărat elogiu adus frumuseții și misterului nopții de primăvară, iar George Topârceanu reușește să redea într-un mod delicat și plin de sensibilitate atmosfera unică a acestei perioade a anului.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.