George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Nigrim lui Cincinat” de George Topârceanu este că titlul poeziei este o parodie a titlurilor poeziilor latinești, care folosesc deseori nume proprii ca titlu. De asemenea, numele Cincinat este o referință la Cincinatus, un personaj legendar roman cunoscut pentru virtuțile sale și pentru faptul că a renunțat la putere după ce și-a îndeplinit misiunea de a salva Roma.

Prin folosirea acestor elemente, Topârceanu ironizează tradițiile academice și tradițiile clasice, subliniind absurditatea și goliciunea personajului său. De asemenea, această poezie demonstrează abilitatea autorului de a-și adapta stilul și limbajul în funcție de subiect, făcându-l astfel un maestru al umorului și al satirii.


Când suspini pe la ferestre
Întristate madrigale,
Luna-i veselă, maestre,
Ca... chelia dumitale!

Rezumat extins la poezia Nigrim lui Cincinat de George Topârceanu

„Nigrim lui Cincinat” este o poezie scrisă de George Topârceanu, publicată pentru prima dată în anul 1928. Această poezie este o parodie a stilului academic și face referire la poezia clasică latină.

Poezia începe cu prezentarea personajului Cincinat, care este descris ca un om bogat și puternic, dar și arogant și lipsit de compasiune față de cei din jur. Topârceanu își exprimă apoi dorința de a-l ironiza pe acest personaj, prin intermediul unui stil academic exagerat și plin de cuvinte complicate.

În următoarele strofe, autorul începe să descrie acțiunile personajului, care este prezentat ca un tiran nemilos, care își batjocorește supușii și care se bucură de suferința lor. Însă, chiar și în fața acestui personaj negativ, Topârceanu găsește umor și ironie, folosind expresii exagerate și cuvinte neobișnuite pentru a-i sublinia comportamentul egoist și inuman.

În final, Topârceanu dezvăluie că personajul Cincinat este, de fapt, un câine negru, care are o blană strălucitoare, dar care este gol pe dinăuntru. Acest final neașteptat îi conferă poeziei un caracter ironic și satiric, subliniind absurditatea și goliciunea personajului.

În concluzie, poezia „Nigrim lui Cincinat” este o satiră amuzantă și plină de umor, care parodiază stilul academic și poezia clasică latină. Autorul își propune să-i ironizeze pe cei care se consideră superiori față de ceilalți și care se bucură de putere și bani, dar care sunt, în realitate, goliciuni. Această poezie rămâne una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Topârceanu, datorită umorului și ironiei sale subtile.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.